TUBİTAK Savunma Sanayi Araştırma Geliştirme Enstitusu (SAGE), ucaktan atılan bombalara gudum yeteneği kazandıran Hassas Gudum Kiti (HGK) geliştirdi.
TUBİTAK'tan yapılan yazılı acıklamada, “Ulusal Savunma icin Ulusal Ar-Ge” sloganıyla calışmalarını yuruten TUBİTAK SAGE'nin, savunma sanayi alanında onemli projelere imza atmaya devam ettiği belirtildi.
TUBİTAK SAGE'nin, ucaktan atılan bombalara gudum yeteneği kazandıran Hassas Gudum Kiti (HGK) geliştirdiği bildirilen acıklamada, “HGK, 2000 lb Mk-84 genel maksat bombalarını akıllı bombalara donuşturuyor. Boylece mevcut bombalar, her tur hava koşulunda, uzak bir mesafeden atıldığında bile, yuksek hassasiyetli vuruş yeteneği kazanıyor. Bu da ucakların tehlikeli bolgeye yaklaşmadan, guvenli bir şekilde gorevlerini tamamlamalarını sağlıyor” denildi.
Acıklamada, SAGE'nin temel gorevinin, savunma sistemlerinin temel araştırmasından ve kavramsal tasarımından başlayarak, bu sistemlerin muhendislik ve prototip uretimlerini iceren araştırma ve geliştirme faaliyetlerini yurutmek olduğu belirtilerek, projelerin coğunun ilgili sanayi kuruluşları ile ortak olarak yurutulduğu ifade edildi.
“ULUSAL SAVUNMADA HAYATİ ONEMİ OLAN ISIL PİLLER DE URETİLDİ”
Acıklamada, dunyada sayılı ulkenin sahip olduğu ve ulusal savunmada stratejik onem taşıyan ısıl pil teknolojisinin, TUBİTAK SAGE'de tasarlanıp uretildiği bildirildi.
SAGE Isıl Pil Tasarım Altyapısı'nda tasarlanıp uretilen teknoloji sayesinde bugune kadar yurt dışından temin edilen ısıl pillerin maliyetinin duşeceği belirtilen acıklamada, ulke savunmasına ilişkin stratejik bilgilerin yurt dışına cıkmasının da onleneceği kaydedildi.
Acıklamada, şu bilgilere yer verildi: “Isıl pillerin yurt dışından satın alınması durumunda, bu pillerin kullanılacağı askeri muhimmat ve silah sistemlerine ilişkin bilgilerin tedarikcilerle paylaşılması gerekiyordu. 'Ulusal Savunma İcin Ulusal Ar-Ge' sloganıyla calışmalarını yuruten TUBİTAK SAGE'de kurulan Isıl Pil Tasarım Altyapısı'nda, ulkemizin ihtiyacını karşılayacak olcude ısıl pil tasarlanıp uretilebilmesi hedefleniyor. Bu teknoloji ile oncelikli olarak Hassas Gudum Kiti guc gereksinimini karşılayacak ısıl piller geliştirildi. TUBİTAK SAGE'de geliştirilen ısıl piller, askeri muhimmatın akım ve voltaj
TUBİTAK SAGE'nin geliştirdiği HGK ve ısıl pil teknolojisi bugun İstanbul Beylikduzu'nde başlayan İDEF 9. Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı'nda da tanıtılıyor.hurriyet