Rus milyarder Dimitri Istkov, bu yılın başlarında yaptığı acıklamayla, 2045 yılında insan bilincini bir holograma aktaracak ve ona olumsuzluk kazandıracak bir teknolojiye ulaşacaklarını one surmuştu. Itskov, dunyanın en zengin 1,266 insanına ‘olumsuzluk teknolojisi’ satın almayı teklif etti.

Itskov, 100 bilim insanını calıştırdığı iddia edilen “Avatar” projesi kapsamında, insan bilincini biyolojik bedenden ayırarak fiziksel kısıtlamaların otesine cıkaracağını vaat etmişti. Buyuk yatırım yaptığı projesinde son derece ciddi olan Itskov, Forbes dergisinin Dunya’nın Milyarderleri Listesi’ndeki 1266 kişiye mektup gondererek, “olumsuzluğe erişme” teklifinde bulundu.
Itskov mektubunda, “bircoklarınız bilim, sanat ve yardım derneklerini destekleyen başarılı işler kurdunuz ve buyuk zenginliğe ulaştınız. Sizlere sibernetik olumsuzluğun ve yapay insan vucudu geliştirilmesi icin yapılan bilimsel calışmalara katkıda bulunmanızı oneriyorum.. Bu calışmalar bir gun sizi ve dunyamızdaki bircok insanı hastalık, yaşlılık ve hatta olumden ozgur kılacak” dedi.
Itskov, 2045’e yetiştirmeye calıştığı projesi icin bu yaz ABD’nin San Francisco kentinde bir buro acarak buyuk bir bilim sosyal medya calışması başlatmayı istiyor. Rus işadamının amacı, dunyanın dort bir yanından bilim insanından sibernetik teknolojiler konusunda bilgi almak, onların bu konuyu tartışmasını sağlamak. Itskov ayrıca, en son Moskova’da duzenlenen, gelecek yıl ise New York’ta gercekleştirilecek Kuresel Gelecek Kongresi’nde olumsuzluk teknolojisini one cıkarmak istiyor.

FUTURİST FİLMLER GERCEK Mİ OLUYOR?
Itskov’un son derece ciddi olduğu Avatar projesi, insan zihnini adım adım futurist cihazkara aktarmayı ongoruyor. Bu amacla, ilk olarak beyin-makine arayuzu ile kontrol edilen bir insan benzeri robot kullanılması amaclanıyor. Ardından, insan beyni, ilk başta dışarıdan kontrol edeceği bu robota nakledilecek. Sonrasında, bilgisayar ortamına aktarılan bilinc, robot vucuda transfer edilecek. Sonuc olarak, robotik bir vucut ve sanal bir beyin kullanan bir Avatar ortaya cıkacak.
Her ne kadar cok zor bir hedef gibi gorunse de, 30 yılı aşkın bir sure sonra Itskov’un amacına ulaşıp ulaşamayacağını soylemek cok zor. Istkov, bu sure zarfına yaydığı basamakları gerceğe donuşturmek icin, dunyanın en zengin insanlarından mali destek istemeye başladı.
Rus işadamı, gonderdiği mektupta zenginleri ikna etmek icin şu cumleleri kullandı: “İş dunyasına yapacağınız yatırımlar size bir milyar dolar daha kazandırabilir. Medeniyetimiz, Avatar gibi teknolojilerin hayata gecirilmesine cok yakın bir noktada. Bu bir bilim kurgu fanztezisi. Bu projenin siz hayattayken gerceğe donuşmesi, sizin vereceğiniz desteğe bağlı.”

Veteknoloji - Bilim ve Teknoloji.