
NASA’nın ‘Curiosity’ (Merak) adı taşıyan bugune kadarki en gelişmiş robot gezgini 9 aylık yolculuktan sonra pazartesi Kızıl Gezegen’e iniyor. Curiosity gezegende yaşam belirtileri arayacak.
-Plutonyumla calışan jeneratorler 14 yıl ısı ve elektrik sağlayabiliyor.
-Daha onceki Mars gezginlerine gore 10 kat daha ağır bilimsel yuk taşıyor.
-Yuzeyi supurup delebilecek.
-Organik bileşiklerin kesin tanımını yapabilecek.
-Kayayı vuracak lazeri de var.
-Dunya ile Mars arasındaki engin mesafe nedeniyle 13 dakika gecikmeli veri iletecek.
Nefesler tutuldu
İnsanlık, pazartesi gunu tarihi bir uzay keşfine ilk adımı atıyor. Gecen yıl Kasım ayında fırlatılan Curiosity, 9 ayda 560 milyon kilometrelik yol katetti. Curiosity’nin inişi cok hassas. Cunku Mars atmosferinde “cok belirli” bir noktaya “tam isabet” ettirilmesi gerekiyor. Son olarak cumartesi rota değişikliği yapan California’daki muhendisler aracı belirlenen noktayı 1 kilometreden az bir mesafeye indiricek.
Sabah 07.31’de
“Mars Bilim Laboratuvarı” diye de bilinen Curiosity bugune kadarki en gelişmiş Mars aracı. Mars’ın en derin noktalarından olan Gale Krateri’ndeki kayaları inceleyecek. Burada Kızıl Gezegen’in bir zamanlar mikrobik yaşamı desteklemiş olabileceğine dair işaretler aranacak. 2.5 milyar dolara mal olan aracın inişi 6 Ağustos Pazartesi Turkiye saati ile 07.31 olarak hesaplandı. Bu tamamen otomatik bir iniş olacak.
Kaynak > veteknoloji.com/Uzay
__________________