
Dunya, yarın TSİ 08.31’de Mars’a inmesi planlanan Curiosity (Merak) isimli uzay aracının geri sayımına kilitlenmiş durumda. Bu seferki yolculuk bircok nedenle, her zamankinden daha onemli.
Mars, Guneş Sistemi'nin dorduncu gezegeni. Kızıl renginden oturu mitolojideki Savaş Tanrısı'nın adı verilmiş. Tarih boyunca ozan ve yazarlara esin kaynağı olan bu gok cismi, şimdilerde bilim adamlarının ilgi merkezinde.
Bu nedenle de Mars icin cok on planda olmayan bir yarış suruyor. ABD, Rusya, Avrupa, Japonya ve Cin’den sonra Hindistan da Mars’a keşif yolculuğu planlıyor.
DEV PROJE
Curiosity (Merak) uzay sondası, NASA’nın “Mars Bilim Laboratuarı” diye adlandırılan projesinin en onemli ayağı. 16 yıllık, 2.5 milyar dolarlık ve onbinlerce saatlik bir emeğin urunu. 1 ton ağırlığında binek aracı buyukluğunde, altı tekerlekli, nukleer enerjiyle calışıyor.
Antarktika’da 1996 yılında bulunan Mars goktaşlarındaki şupheli izler uzerine Kızıl Gezegen'e donanımlı bir laboratuar yollanmasına karar verildi ve Curiosity boyle doğdu.
HAVA DURUMU MUSAİT
Uzay aracı, 567 milyon km’lik yolculuğun ardından yarın sabah gezegene iniş yapacak. NASA’nın JPL laboratuarı birkac saat once seyahatle ilgili yeni bir acıklama yaptı. Buna gore seyahat kusursuz geciyor, bolgede hava sıcaklığı eksi 10 derece, iniş icin koşullar musait. Eğer bir aksilik olmazsa Curiosity, planlandığı gibi yarın TSİ 08.31’de yolculuğunu tamamlayacak.
YASTIKLI VE VİNCLİ İNİŞ
Mars'a şimdiye kadar yapılan inişlerden "en tehlikeli olmanı" olduğu belirtilen bu seferde, yeni bir teknoloji kullanıldı.
Mars’ın atmosferine saatte 20.921 km hızla, yani sesin 17 misli hızla yaklaşan ‘Merak’ yavaşlayacak ve suratini sıfırlayıp inişe gececek.
Uzay sondası bu defa oncekilere gore daha buyuk olduğu ve de zor bir coğrafyaya ineceği icin yastık tarzı şişme sistemi yerine dev bir paraşut ve ilk kez denenen ‘uzay vinci’ teknolojisiyle toprağa ayak basacak.
DUNYA'NIN BAŞINA NELER GELEBİLİR
NASA, misyonu ‘Mars’ta yaşam var mı’dan ziyade ‘Mars’ta yaşamın bileşenlerini araştırma’ şeklinde formule etmiş durumda. Laboratuvar sistemi sayesinde hava, toprak ve kayalıklarda araştırma yapıp sonuc alabilecek, bunları Dunya'ya bildirecek donanıma sahip.
Curiosty’nin en havalı enstrumanı ise 'ChemCam' denilen lazerli tetkik sistemi. 10 metre otedeki kayalıkta bir noktayı lazerle ısıtıp ortaya cıkan buharı analiz etmek icin geliştirilmiş bir sistem bu.
Yolculuğu en onemli gorevlerinden biri de bir zamanlar sulak ve ılıman bir gezegen olduğu var sayılan, henuz canlı yaşam olup olmadığı kesinleşmeyen Mars’ın bugun nasıl kuru ve ıssız bir coğrafyaya donuştuğunu anlamak. Bu sayede, Dunya'nın benzer bir surecten gecme olasılığı olup olmadığını ortaya cıkarmak.
Kaynak > veteknoloji.com/Uzay
__________________