İsrailli Hahambaşı Yona Metzger, sunnetin erkeklerde travma yarattığı tartışmalarıyla ilgili "Facebook ve Google'ın kurucuları da Yahudi ve sunnetli. Bu başarılı insanların travma gecirdiklerini duşunmuyorum“ dedi.

İsrailli Hahambaşı Yona Metzger, Koln mahkemesinin sunnet yasağı kararından sonra konu hakkında goruşmelerde bulunmak uzere Almanya'ya geldi. Almanya'da sunnet yasağından sonra yapılan tartışmalarda, sunnet olan erkeklerin travma gecirdikleri yonunde yorumlar okuduğunu belirten Metzger, "İlk kez sunnet ve travma kavramını yan yana kullanıldığına şahit oluyorum. Binlerce yıldır erkek cocuklarımız sunnet oluyor ve bugune kadar travma gecirdiklerini duymadım. Buluş yapan Nobel odullu bir cok Yahudiyle gurur duyarız. Bugun Facebook, Google'un kurucuları da Yahudiler. Her laptop bugun İsrailli İntel firmasının damgasını taşıyor. Dunyada guvenlik alanında en iyi uzmanlara sahibiz. Bunların hepsi Yahudi ve hepsi sunnetliydi. Bu kadar başarılı insanların travma gecirdiklerini duşunmuyorum“ dedi.
Adalet Bakanlığı'nda goruşmelerde bulunan Hahambaşı Yona Metzger, sunnetin Yahudi dininin temel kurallarından biri olduğunu belirtirken, "Sunnet Yahudiliğin muhrudur. Bu, değiştirebileceğin bir uniforma veya elbise değildir. Bu kuralın değiştirilmesi demek dinimizin değiştirilmesi anlamına gelir. Almanya'nın da bunu istemediğini duşunuyorum“ dedi. Yahudilerin uzun yıllar sunneti bodrum katlarında, karanlıkta ve gizli yontemlerle yapmak zorunda kaldıklarını hatırlatan Metzger, Almanya'nın demokratik bir ulke olduğunu ve insanların dini ozgurluklurine saygı gosterceğine inandığını soyledi.

Kaynak