Ulkemizde orta ve uzun vadede yaşanması muhtemel enerji arzındaki sıkıntıları gidermek amacıyla cıkartılan 5346 sayılı Kanun ve Lisanssız Elektrik Uretimi Yonetmeliğinin mikroheslerle ilgili kısmındaki belirsizlik yatırımcıları endişelendiriyor. Cıkarılan bu yasa ile ulke genelinde 15 bin mikrohes kurulması planlanıyordu.
Konu ile ilgili olarak Fırat Universitesi Oğretim elemanı Dr. Cihat TUNA yaptığı acıklamada, Lisanssız enerji uretimi yonetmeliğinin ulkemiz acısından cok hayati olduğunu ve bir an once eksikliklerin giderilerek yatırımcıların onunun acılması gerektiğini soyledi.
Lisansız Elektrik Uretimi Yonetmeliği ne getiriyor?
Dr. Cihat Tuna “5346 Sayılı Yenilenebilir Enerji Kanunu kapsamında cıkartılan bu yonetmelikle kendi ihtiyaclarını karşılamak amacıyla yenilebilir enerji yatırımları yapan gercek ve tuzel kişiler, lisans alma ve şirket kurma yukumluluğunden muaf tutulacak. Enerji tuketen her kullanıcının enerji yatırımı yapmasının onu acılıyor. Boylece sanayicinin en onemli gider kalemini yatırıma donuşturme imkanı sağlanıyor” dedi.
Mikroheslerde belirsizlik var
Kendi enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla hidroelektrik santral yatırımı yapmak isteyen girişimciler mikroheslerdeki belirsizlikten tedirgin. Dr. Tuna, “Cıkarılan yonetmelik hidroelektrik, ruzgar ve guneş gibi yenilenebilir enerjiye dayalı enerji uretim tesislerini kapsıyor. Ruzgar ve guneş başvurularında sıkıntı yok ancak hidroelektrik santral başvuruları, su hakları konusunda kanuni boşluk olduğu gerekcesiyle kabul edilmiyor. Bu eksiklerin bir an once giderilmesi lazım. Yatırımcının hevesini kacırmamak icin geliştirdiğiniz politikalarla surekli destek olmanız lazım. Eğer ozel sektoru enerji yatırımı noktasında teşvik edip, gerekli yasal duzenlemelerle onunu acamazsak ulke olarak buyuk bir enerji darboğazı ile karşı karşıya kalabiliriz.
Halk ile HES yatırımcısı karşı karşıya geldi
Dr. Tuna, “Maalesef bir cok bolgemizde ozelliklede Karadeniz’de halk ile HES yatırımcısı karşı karşıya geldi. Bunun sebebi HES konusunda biraz bilgi kirliliği ve buyuk oranda planlama sıkıntısı. Yapılan birkac yanlış uygulama ve hatalı yer secimi sebebiyle tum ulkede HES’lere karşı ortak bir tavır alındı. Halbuki enerji ihtiyacımızı guvenilir ve yenilenebilir olarak karşılayan bu cevre dostu sistemler ulkemiz enerji yelpazesinin olmazsa olmaz bir yapı taşıdır”dedi.
Havza planlaması yaşanan sıkıntıları cozer
Dr. Tuna “Gelinen nokta planlamanın onemini bir kez daha ortaya cıkarmıştır. Tum gelişmiş ulkelerde uygulanan havza planlaması ulkemizde de mutlaka hayata gecirilmelidir. Havza planlaması; bir su havzasındaki tum su kaynakları ve arazilerinin tespit edilerek bunların ihtiyaca gore sınıflandırılmasıdır. Eğer su kaynaklarımızı icme suyu, sulama suyu, enerji icin kullanılacak su diye sınıflandırırsak aynı şekilde HES yapılacak arazilerimizi de sit alanı, yerleşim bolgesi vs. şeklinde sınıflandırırsak sanırım bu HES kavgalarının hicbiri olmayacak ve enerji yatırımlarının da onu tıkanmayacaktır”dedi.
Yenilenebilir enerji cari acığa da ilac
Dr. Tuna “Dışa bağımlı olduğumuz fosil kaynaklı hammaddelerden elde edilen elektrik enerjisi talebini azaltacak bu yeni yonetmelik ulkemiz icin hayati onem taşımaktadır. Halen ulkemizin enerji uretiminin yaklaşık dortte ucu, fosil kaynaklara bağlanmış durumda. Bu fosil kaynakların yuzde 55-60′lık bolumunu de doğalgaz oluşturuyor. Elektrik uretiminde bağımlı olduğumuz doğalgaz enerjide dışa bağımlılığımızı arttırıyor. Buda ulkemiz ekonomisi icin en buyuk risklerin başında geliyor. Enerji arz guvenliğimizi tehdit eden bu unsur karşısında acilen yerli yenilebilir kaynaklarımızı devreye sokmamız gerekiyor”dedi.
Kaynak
__________________
Mikroheslerde belirsizlik
Bilim ve Teknoloji0 Mesaj
●20 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Mikroheslerde belirsizlik