Apollo 11 uzay projesiyle Ay'a ilk ayak basan insan olan pilot, astronot ve bilim adamı Amerikalı Neil Armstong 82 yaşında hayatını kaybetti.
Aya indikten sonra insanlık tarihinin bu buyuk gelişmesini "Bu benim icin kucuk bir adım, ama insanlık icin dev bir adım" cumlesiyle anlatan Armstong, uzun bir suredir hastalıkla mucadele etmekteydi. Armstong'un uc hafta once kalbinden gecirdiği ameliyat sonrasında yaşanan komplikasyonlar sonucunda yaşama veda ettiği belirtiliyor.
AY'I FETHETTİ
Armstrong, Ay'a 20 Temmuz 1969'da giden Apollo 11 uzay aracının komutanıydı.
Ay'a ilk ayak basışı sırasında Dunya'dan kendisini dinleyenlere telsizden soylediği “Benim icin kucuk, insanlık icin dev bir adım” sozleriyle daima hatırlanan Armstrong, bu sozlerin ardından astronot arkadaşı Edvin “Buzz” Aldrin ile birlikte Ay yuzeyinde 3 saat dolaşmıştı.
Eşi Carol ile 1999'da evlenen ve Cincinnati kentininin India Hill banliyosunde yaşayan Armstrong, son yıllarda genellikle gozlerden uzak bir hayat suruyordu.
Armstrong, Şubat 2012'de, astronot arkadaşı John Glenn'in Dunya yorungesini dolaşan ilk Amerikalı olmasının 50. yıldonumu dolayısıyla Ohio Universitesi'nde duzenlenen bir etkinliğe katılmıştı.
Ayrıca Mayıs ayında Florida eyaletindeki Pensacola Donanma Hava İstasyonu'nda duzenlenen, Amerikan Ulusal Ucuş Akademisi'nin acılış torenine katılan Armstrong, burada Ay'a son ayak basan astronot Gene Cernan ile bir araya gelmişti.
kaynak
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Aya ilk ayak basan insan oldu