ABD Ticaret Bakanlığı, bu ulkeye ihracat yapan Turk firmalarını korsan yazılım takibine aldı. Bakanlık, “Uretim sırasında korsan yazılım kullanan ihracatcıların malına el konulacak. 500 milyar dolarlık ihracat hedefi riske girebilir” diye uyardı.

Korsan yazılıma karşı etkin mucadele başlatan ABD hukumeti, uretim surecinde korsan yazılım kullanan Turk yatırımcıların ABD’deki mallarına el konabileceğini bildirdi.
ABD hukumetinin, lisanssız yazılım, yazılımların lisans sozleşmelerine aykırı kullanılması, sahte donanım gibi suclarla mucadeleyi artırması buradaki yatırımcılar icin sorun oldu. ABD Başkanı Barack Obama’nın Ticari Kolluk Departmanı’nın kuruluşunu ilan eden 24 Ocak 2012 tarihli konuşmasına işaret eden ABD Ticaret Bakanlığı, “ABD’ye ihracat yapan Turk ihracatcılar da bu duzenlemelerden onemli olcude etkilenecek.

‘ABD Turkiye’ye ornek olsun’

Uretim faaliyetleri sırasında yasalara aykırı yollarla temin edilmiş bilgi teknolojilerini kullanan Turk ureticiler de urunlerine el konulması veya ABD’de satışlarının yasaklanması gibi risklerle karşı karşıya kalabilecekler. Ozellikle Turkiye’nin Vizyon 2023 kapsamında ihracatını 500 milyar dolara cıkarma hedefi goz onune alınarak, Turk ureticiler ve ihracatcılar arasında bu duzenlemelerle ilgili bilincin artırılması onem arz etmekte” uyarısında bulundu.
Turkiye’nin de ABD gibi etkili yasal duzenlemeleri alması gerektiğini belirten ABD Ticaret Bakanlığı yetkilileri, “Turkiye’de ABD’ye benzer duzenlemelerin yururluğe konulması, kayıpların oluşmasını engellerken, uluslararası rekabete hakim adil ticaret ilkesine uyumlu bir ortamda Turk ureticiler lehine rekabet avantajı sağlayacak, ekonomik gelişmeyi artıracak” dedi.

516 milyar $’lık korsan yazılım

Bilgi teknolojilerinde korsan kullanımının rekabet ihlaline yol actığını vurgulayan ABD Ticaret Bakanlığı, şu bilgileri verdi:
“Bilgi teknolojilerinin yasalara aykırı kullanımının tuketicileri aldattığı, pazar yapılarına yasal rekabete zarar verdiği gorulmektedir. Hukuka aykırı yazılım/donanım kullanımının yuzde 10 azaltılmasının, 142 milyar dolar değerinde global ekonomik faaliyet, 32 milyar dolar değerinde global vergi geliri ve 500 bin adet iş imkanı sağlayak. Business Software Alliance’ın 2010’da gercekleştirdiği calışmaya gore ulkemizde korsan yazılım oranı yuzde 62 olup, bu oran 516 milyar dolara eşit.”

Veteknoloji