Tum dunyaya internet uzerinden ucretsiz ders vermeye başlayan ABD universiteleri MIT ve Harvard, projeye 60 milyon dolar ayırdı. Hedef, 1 milyar kişiye ucretsiz eğitim vermek.

ODTU Enformatik Enstitusu bunyesinde kurulan universiteleri akademik performanslarına gore sıralayan URAP Laboratuvarı, MIT ve Harvard'ın elektronik ortamda verilen derslerini dunyaya ucretsiz acmasıyla ilgili bir rapor hazırladı.

Rapora gore, MIT-Harvard'ın ardından ABD'de Stanford, Princeton, Pennsylvania ve Michigan universiteleri de elektronik ortamda ucretsiz ders vermeye başladı.

Yeni sistemde katılımcılara normal oğrenci gibi ders verilecek. Derslerde katılımcıların sorulan soruları cevaplama, odev yapma, sınav alma ve sonuclarını oğrenme şansı olacak.

MIT ve Harvard başarı sertifikası verecek, ancak oğrenci diploma alamayacak. MIT'nin deneme amacıyla martta verdiği “Devreler ve Elektronik” dersine 120 bin oğrenci katıldı ve 10 bini ara sınavları tamamladı.

Stanford'un actığı benzeri bir bilgisayar dersini 100 bin oğrenci aldı. Dersin hocası “Benim yılda 400 oğrencim oluyor. Bu sayıya 250 yılda ulaşırdım” şeklinde acıklama yaptı.

MIT, projenin klasik universite eğitimine zarar vermeyeceğini, tam tersine yararlı olacağını acıkladı. Projede elde edilen verilerle, oğrenmenin prensiplerini anlayarak, verimli eğitim yontemleri geliştirileceği, bu bilgilerle kampus oğrencilerine daha iyi eğitim verileceği vurgulandı.

Turkiye bu modele hazırlıklı olmalı

MIT ve Harvard'ın hedefinde Cin ve Hindistan'daki 2,5 milyar nufusun icindeki gencler de var. MIT ve Harvard, bu ulkelerdeki başarılı genclere burs verip kendi universitelerine transfer edebilir. Boylece ABD'de okuma olanağı olmayan yetenekli genclere ulaşma şansları artar. ABD'nin bilim ve teknolojideki başarısında, ABD'de okuyan ve sonra yeşil kart alan yabancı oğrencilerin payı cok.

Raporda Turkiye ile ilgili şu ifadelere yer verildi: “Yeni modeli uygulamak icin dunyanın en iyi universiteleri hazırlıklara başladı. Turk universiteleri, TUBA'nın desteklediği 'Acık Ders Malzemeleri Projesi'nde 80 derse ulaştı. Bu tecrubeyle Turk universiteleri yeni modele uyum sağlamakta zorluk cekmeyecek. Oğrenciler, ilkoğretimden itibaren bilgisayar kullanıyor ve elektronik ortamda bilgiye ulaşıyor. Gonullu universitelerin derslerini yurt icinde ve dışında herkese acması cok yararlı olur. Bu dersleri gelişmekte olan ve oğretim uyesi eksiği olan universite oğrencileri de alırsa, kendi universitelerindeki sınavlarda daha başarılı olurlar. Ayrıca Turkiye'de calışmakta olanların bu dersleri alarak yaşam boyu eğitim olanağından yararlanması kolaylaşır. Bu derslere yurt icinden ve dışından kaydolmayı cazip hale getirmek gerekiyor. Boylece Turk universiteleri, hem kendi vatandaşlarına hem de yabancı ulkelerin genclerine daha yararlı olur.”

URAP Laboratuvarı Başkanı Prof. Dr. Ural Akbulut, Turk universitelerinin, MIT-Harvard gibi konsorsiyumlar kurmasında yarar olduğunu soyledi.

Turk universitelerinin dunya sıralamalarında iyi durumda olduğunu belirten Akbulut, “En iyi 100 universite arasında 1, en iyi 500 arasında 6 ve en iyi 2000 arasında 67 universitemiz var. Cevremizde bu başarıya sahip başka ulke yok. Derslerin, İngilizce ve Turkce sunulması yurt icinde ve dışında geniş kitlelere ulaşmayı sağlar” dedi.

Prof. Dr. Akbulut, şoyle devam etti: “Sadece komşu ulkeler değil, Cin, Hindistan, Rusya, Orta Asya ve Afrika'daki gencler de hedeflenmeli. Diğer ulkelerin genclerini elektronik ortamda eğitip cok başarılı olanların universitelerimizde doktora yapmalarına olanak sağlanabilir.

Ulkemizde yabancı oğrenci sayısı son derece duşuk. Dunyada 150 milyon universite oğrencisi var. Bunların 3,7 milyonu başka ulkelerde okuyor. Dunya ekonomisine yabancı oğrencilerin katkısı 90 milyar dolar. Turkiye'deki yabancı oğrenci sayısının, dunya ortalamasına gore 60-80 bin olması gerekir. Ancak ulkemizde 26 bin yabancı oğrenci var.”

Kitlesel eğitimin 21. yuzyıl versiyonuyla milyonlarca yabancı oğrencinin MIT ve Harvard'dan ders alacağına işaret eden Akbulut, “Gerekli dersleri tamamlayan oğrenciler bir diploma talep edebilir ancak MIT ve Harvard henuz buna acık değil. Turk universiteleri ulkemize yarar sağlayacak olan bu fırsatı kullanmalıdır. MIT-Harvard modeliyle universitelerimiz yuzbinlerce yabancı oğrenciye ulaşabilir” ifadelerini kullandı.

“Ortak diploma verilebilir”

Turkiye'de ucretsiz elektronik derslere başlanması ve hedef ulkelerde konuya ilişkin tanıtım yapılması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Akbulut, O ulkelerin universiteleriyle protokol yapıp ortak diploma verilebileceğini soyledi.

Yeni modelle diğer ulkelerin genclerini eğitmenin Turkiye ekonomisi ve dış ilişkilerine de katkı yapacağının altını cizen Akbulut, “Komşu ulkelerde eğitim ve gelir duzeyinin artması, kalıcı barışı sağlar. DPT, TUBA ve TUBİTAK'ın bu projeleri desteklemesi başarıyı artırır. Cok mutevazı butcelerle, yuzbinlerce yabancı oğrenciyi eğitimli Turk dostu yapabiliriz” diye konuştu.

Bu amacla yapılan harcamaları “masraf” değil “yatırım” olarak değerlendirmek gerektiğini kaydeden Akbulut, Turk universitelerinin bu kapasiteye sahip olduğunu sozlerine ekledi.

Kod:
Kaynak : http://teknoturkiye.org/internetten-...iz-egitim.html