Gorunmez olmak mumkun mu?
Gorunmez olma yolunda dev adım!

Bilim adamları, uzun yılların hayali gorunmez olmak konusunda onemli bir adım daha attı.

Bilim kurgunun buyuk ustası H. G. Wells, Gorunmez Adam adlı romanını 1897 yılında yazmıştı. Fakat bu konuda kafa yoran ilk kişi değildi. Kitabın uzerinden 112 yıl gecmiş olmasına rağmen bilim adamları hala buyuk bir hevesle aynı konu uzerinde uğraşıyorlar; objeleri ve belki de insanları gorunmez yapmak. Bu konuda farklı denemeler yapıldı ama en ciddi olarak kabul edileni 2006 yılında Duke Universitesi'nde gorev alan bilim adamları tarafından geliştirilmişti. Gectiğimiz 3 yıl icerisinde aynı bilim adamları boş durmadılar ve geliştirdikleri gorunmezlik yontemini bir adım daha ileriye taşıdılar. İlk araştırmada da gorev almış olan David Smith, yeni yaklaşımlarını "bir ceşit serap yaratmak" olarak nitelendiriyor.
Bilim adamlarının geliştirdiği yontem kısaca; objelerin uzerine yerleştirdikleri "meta materyaller" ile objenin cevresindeki ışık gibi farklı elektromanyetik dalgaları bukmelerini sağlıyor. Bu sayede objeler aslında aynı yerde olmalarına rağmen, yokmuş gibi gorunuyorlar. Biz objeleri, uzerlerinden yansıyan ışık sayesinde algılayabiliyoruz. Eğer objelerin uzerinden yansıyan ışık bukulebilirse, bahsi gecen objelerin varlığını gozlerimiz ile tespit etmemiz imkansız hale gelebiliyor. David Smith konuyu bir ornekle acıklıyor: "Yaz aylarında otobanlarda sanki yolun uzerinde su akıyormuş gibi goruruz. Ama bu aslında gokyuzunun yansımasının goruntusudur. Bizim yapmaya calıştığımız buna benzer bir serabı bilimsel olarak oluşturmak".
Her ne kadar bilim adamları halen calışmanın cok başında olduklarını soyleseler de, ilk sonuclar doğru yolda olduklarını gosteriyor.

Kaynak:www.veteknoloji.com