Diyabet hastası profesor, kansız şeker olcum cihazı icat etti
Diyabet hastalığı sebebiyle 13 yıldır parmaktan kan alarak gercekleştirdiği şeker olcumlerinden bunalan Halic Universitesi Bilgisayar Muhendisliği Bolum Başkanı Prof. Dr. Ali Okatan, tukurukle calışan olcum cihazı icat etti.
Okatan, şeker hastalarının en buyuk derdinin gunde birkac kez kan şekerini olcmek olduğunu belirterek icadını şoyle anlattı: “Şeker olcme cihazları, parmaktan ya da bir başka yerden kan alarak calışıyor. Parmaklar kan alacağız diye kevgir gibi, delik deşik oluyor ve zamanla psikolojik sorun meydana getiriyor. Zamanla kan almaktan bıkıyor ve korkuyorsunuz. ‘Kan almadan da bu olur mu?’ diye duşundum ve pek cok cihazı parcalayarak tukurukle calışan bir kan olcum cihazı icat ettim.” Cihazın dil altına konarak 5 saniyede şeker seviyesini olctuğunu kaydeden Okatan, yaklaşık 2 aydır şekerini bu aletle kontrol ettiğini soyledi. İcadı “devrim’’ olarak nitelendiren Prof. Dr. Okatan, “İleride bunu surekli vucuda bağlayıp şeker seviyesi belli bir miktarın uzerine cıkınca alarm veren bir sistem yapmak istiyorum.’’ dedi. Prof. Dr. Okatan, icadı icin patent başvurusunda bulunduğunu da belirterek, ‘’Bu cihazın parasal değeri cok duşuk. Normal diğer şeker olcum cihazlarına bağlanıyor. Bu alet uzerinde yıllardır uğraşıyorum. Devlet insulin icin cok para harcıyor. Eğer hastalar sık sık şekerini kontrol ederse fazla insulin kullanmasına da gerek kalmayacak.’’ ifadesini kullandı.
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- sızce teknolojı ınsanların hayatınımı kolaylastırıyor yoksa .....