Sadece birkac basit ayar yaparak USB belleğinize virus bulaşmasını engelleyebilirsiniz.
USB bellekler viruslerin bir bilgisayardan diğerine bulaşması icin en kolay yol haline geldi. Siz de sık sık farklı bilgisayarlar arasında USB belleğinizle dosya taşıyorsanız risk altındasınız demektir.
Pek coğumuz işyerimizdeki, okulumuzdaki bilgisayarlardan veya arkadaşlarımızın bilgisayarlarından dosya taşımak icin USB belleklerimizi kullanıyoruz. Ne kadar dikkat edersek edelim USB bellekler ile dosya taşıma işlemi oldukca riskli. Bu yazıda okuyacağınız basit birkac ipucu sayesinde siz de viruslere karşı onleminizi alabilirsiniz.
USB bellekler aracılığıyla bulaşan viruslerin cok buyuk bir bolumu Windows'un Otomatik Calıştır ozelliğini kullanır. Bu ozellik, bilgisayarımıza bir CD/DVD veya USB bellek taktığımız anda otomatik olarak devreye girip CD/DVD'nin ya da USB belleğin iceriğini gosteren bir pencere olarak karşımıza cıkar. Aslında pek cok durumda faydalı olan bu ozellik, icinde virus bulunan bir USB belleği bilgisayarımıza taktığımızda kabusumuz haline donuşebilir. Cunku bu otomatik calıştırma yuzunden USB bellek icindeki virus de otomatik olarak calıştırılır ve bilgisayarınıza bulaşır. Bunu engellemenin yolu, bilgisayarınıza bir CD/DVD veya USB bellek taktığınızda Windows'un otomatik calıştırma ozelliğini iptal etmektir. Tabi bu durumda USB belleğinizi her taktığınızda otomatik olarak acılmayacağı icin Bilgisayarım’a tıklayıp oradan da USB belleğinize ulaşmanız gerekir. Biraz ekstra kulfet getiriyor gibi gorunse de aslında bir iki fazla tıklamayla bilgisayarınızın kullanılamaz hale gelmesinin onune gecmiş olursunuz.
Kullandığınız işletim sistemine gore yapmanız gereken işlemler biraz farklıdır. Aşağıda neler yapmanız gerektiğini adım adım bulabilirsiniz.
Windows 2000 / 2003 / XP Professional
1. Başlat menusunden Calıştır'a tıklayın. Gelen pencereye Gpedit.msc yazıp Enter’a basın. Grup İlkesi penceresi acılacaktır.

2. Burada Bilgisayar Yapılandırması > Yonetim Şablonları > Sistem yolunu izleyin.
3. Sağdaki listede Otomatik calıştır ozelliğini kapat seceneğine cift tıklayın.

4. Gelen pencerede Etkin’i secin ve Tum Suruculer seceneğini işaretleyin.

Windows Vista
1. Başlat menusunden Aramaya Başla kutusuna Gpedit.msc yazıp Enter’a basın.
2. Acılan pencerede Bilgisayar Yapılandırması > Yonetim Şablonları > Windows Bileşenleri > Otomatik Kullan İlkeleri yolunu izleyin.
3. Ayrıntılar sekmesinde Otomatik Kullan’ı Kapat seceneğine cift tıklayın.
4. Etkin’i secin ve Tum Suruculer seceneğini işaretleyin.
Windows XP Home / Windows Vista Home Premium / Windows Vista Home
1. Başlat menusunden Calıştır’a tıklayın. Gelen pencereye regedit yazıp Enter’a basın.
2. HKEY_LOCAL_MACHINE > SYSTEM > CurrentControlSet > Services > CDROM yolunu izleyin.
3. Autorun’a cift tıklayın.
4. 1 yazan yeri 0 olarak değiştirin ve kaydedin.
5. HKEY_CURRENT_USER > Software > Microsoft > Windows > CurrentVersion >Policies > Explorer yolunu izleyin.
6. NoDriveTypeAutoRun’a cift tıklayın. Buradaki değeri 0xFF olarak değiştirin ve kaydedin.
İşlem tamam. Artık bilgisayarınıza CD/DVD ya da USB bellek taktığınızda otomatik olarak calıştırılmayacağı icin sisteminize virus bulaşmayacak. Yaptığınız işlemin etkin hale gelmesi icin bilgisayarınızı yeniden başlatmanız gerekebilir.
Bir daha virus bulaşmasın!
USB belleğinize bir daha otomatik calıştırma ozelliğini kullanan viruslerin bulaşmasını istemiyorsanız, yapmanız gereken şey cok basit. USB belleğinizin icinde yeni metin belgesi.txt adlı bir metin belgesi oluşturun. Sonra bu dosyanın adını autorun.inf olarak değiştirin. Son olarak da dosyaya sağ tıklayıp Ozellikler’i secin ve Salt Okunur ile Gizli seceneklerini işaretleyin. İşte bu kadar. Bu işlemi yaptıktan sonra USB belleğinizi bir bilgisayara taktığınız anda yazma hatası veriyorsa, USB belleğinize virus giremiyor demektir.