İşletim sisteminizi bir HDD veya SSD gibi bir diske yuklediğinizde, yukleyici diskinizi ayrılmamış alan olarak gorur. İşletim sisteminin surucunun hangi bolumu kullanabileceğini bilmesi icinse bir bolum oluşturmanız gerekir. İşte buna partition (bolum) adı veriliyor. Bu bolumlerin belli bir dosya sistemine gore belli bir alanda formatladığınızda, yani kullanılabilir hale getirdiğinizde, oluşan alan ise volume (hacim) ismini alıyor.

Disk bolme işlemi, adından da anlaşılabileceği icin tek bir fiziksel diski bir veya birden cok diskmiş gibi gormek icin gercekleştirilir. Elbette bu durumun da pozitif ve negatif yonleri bulunuyor.

Disk Bolmenin Faydaları

1. Kolay Geri Yukleme
Diski bolup işletim sisteminizi bir tanesini kurduğunuzda, bilgisayarı formatlasınız dahi bundan sadece işletim sisteminin olduğu kısım etkilendiği icin diğer bilgilerinize dokunmanıza gerek kalmaz.
2. Basit Yedekler
Yedek almanın onemli olduğu kuşkusuz. Diskinizi bolup bir kısmını yedek olarak kullanırsanız belgelerinizi bir nebze daha guvene almış olacaksınız. Elbette bu yontemin ayrı bir fiziksel disk kullanmak kadar etkili olmadığını da unutmayın.
3. Birden Fazla İşletim Sistemi
Sisteminize ikinci ya da ucuncu bir işletim sistemi kurmak isterseniz ve bunlar icin başka bir diskiniz yoksa, en iyi seceneğiniz yazılımsal olarak başka bir disk tahsis etmek olacaktır.
4. Farklı Dosya Sistemleri
Her işletim sistemi her dosya sistemiyle cok iyi calışmaz. İşletim sistemlerine gore diskinizi bolup exFAT, NTFS gibi dosya sistemleriyle formatlarsanız bu problemi de ortadan kaldırabilirsiniz.

Disk Bolmenin Eksileri

1. Karmaşıklık ve Hata Payının Artması
Diskinizi bolduğunuzde doğal olarak uğraşmanız gereken dosyalar da artıyor. İlk başta kolay gozukse de, bolumler zaman icinde kalabalıklaşmaya başladığında neyin nerede olduğunu anlamak ciddi vakit kaybı olabilir.
2. Boşa Harcanmış Alan
Tek bir disk bolumunuz olduğu surece dosyalarınızın nereye gittiğini duşunmenize gerek yok. Fakat bunun sayısı coğalınca her dosyayı verimli yerleştiremeyebiliyorsunuz. Bu da bir diskin dolması, diğerinin de boş olması demek.
3. Coğu kullanıcı icin gereksiz
Yukarıda her ne kadar faydalarını saymış olsak da bunları yapan kullanıcıların sayısının cok olmadığı da bir gercek. Bu yuzden diski bolmek yerine aynı diskte dosyaları kullanmak bir secenek de olabilir.

Peki disk bolme işlemi nasıl yapılır?

Eğer diskinizi bolmeye karar vermişseniz, bu konuda endişe etmeniz gereken hicbir şey yok. Windows kullanıyorsanız bilgisayarı yonet kısmına gelip disk yonetimini secmeniz gerekiyor. Ardından bolmek istediğiniz diske sağ tıklayıp birimi kuculteceksiniz. Bunları hallettikten sonra yeni partition'ınız oluşacaktır. Sonrasında bu yeni partition'ı formatlamayı unutmayın.

MacOS'te de işler cok karmaşık değil. Mac'inizde yer alan Disk İzlencesi uygulamasına girip, ust kısımda yer alan "boluntule" seceneğine tıkladığınızda acılan pasta grafiği uzerinden kolayca boluntuleme işlemini gercekleştirebilirsiniz. İhtiyacınız olan dosya formatını secmeyi de unutmayın.

Kaynak:

Webtekno