Muş Alparslan Universitesi Fen Edebiyat Fakultesi bunyesinde ikinci yarı yıldan itibaren secmeli olarak Kurtce dersi verilecek.
Rektor Prof. Dr. Nihat İnanc, yeni kurulan Kurt Dili ve Edebiyatı Bolumu’nun başlangıc adımlarını oluşturmak icin Fen Edebiyat Fakultesinde secmeli olarak Kurtce ders vereceklerini soyledi. Prof. Dr. İnanc, 4 yıllık lisans programı duzeyinde Kurt Dili ve Ebediyeti bolumu kurulması icin Yuksek Oğretim Kurulu’ndan karar cıktığını kaydetti.
Muş Alparslan Universitesi olarak Turkiye’de bir ilki gercekleştirdiklerini soyleyen Rektor İnanc, “Resmi olarak Turkiye’de bir ilki gercekleştirip, Muş Alparslan Universitesi Fen Edebiyat Fakultesi bunyesinde Kurt Dili ve Edebiyatı Bolumu kurulmuş oldu.” dedi.
Bundan sonraki surecte bolume akademik personel istihdamı ile devam edeceklerini kaydeden İnanc, “2011 yılında universitemize tahsis edilecek olan kadrolardan bir kısmını Kurt Dili ve Edebiyatı Bolumu’ne ayırıp ilana cıkacağız. Alacağımız araştırma gorevlilerine yuksek lisans ve doktora calışması yaptıracağız. Bu arada oğretim uyeleri ile ilgili calışmalarımız da devam ediyor. Oğrenci alabilmek icin YOK tarafından on gorulen minimum kriterler var. Bu minimum kriterleri sağladığımız an Kurt Dili ve Edebiyatı Bolumu’ne oğrenci alabilmek icin Yuksek Oğretim Kurulu’na başvuruda bulunacağız.”diye konuştu.
FRANSA VE MARDİN PAYDAŞ OLACAK
Sureci birlikte yonetecekleri paydaşlarının olduğunu kaydeden Prof. Dr. Nihat İnanc, “Bunlardan birisi Mardin Artuklu Universitesi olacak. Arada daha once Yaşayan Diller Enstitusu adı altında Kurt Dili ve Kulturu adı altında anabilim dalı kuruldu. O lisansustu duzeyde bir calışma yapacak. Bizimkisi ise tamamen farklı lisans duzeyinde bir calışmamız soz konusu olacak. Bu bağlamda Fransa’da bir Kurt Enstitusu var. Orayla goruşmelerimiz var. ‘Onların lisans programı nelerdir?’ diye onlara bakacağız. Ayrıca Kuzey Irak’taki universitelere ve bolumlere bakacağız. İran’daki bolumlerle ilgili calışmalarımız olacak. Butun bunları toparlayıp kendi calışma programımızı ortaya koymuş olacağız.” acıklamasında bulundu.
Kurt Dili ve Edebiyatı Bolumu’nun hem akademik hem de sosyolojik altyapısı olan bir husus olduğuna dikkat ceken Alparslan Universitesi Rektoru Prof. Dr. Nihat İnanc, şoyle devam etti: “Biz her bolumu kurarken başta akademik gereksinimlere bakıyoruz. Gercekten ‘Turkiye’de bu bolume ne kadar ihtiyacvar? Doluluk oranı nedir ve arz talep dengesi nasıldır?’ diyedeğerlendiriyoruz. Ama cok onemli bir hususta sosyolojik acıdandeğerlendirmedir ona da bakıyoruz. Turkiye’de onemli bir nufusun konuştuğu bir dil, yaşadığı bir kultur ve paylaştığı bir edebiyat soz konusu orta doğuda onemli bir nufusun konuştuğu bir dil soz konusu. Dolayısı ile bu bolumun sadece ulkemize değil aynı zamanda bolgeye de ciddi anlamda hizmet edeceğine inanıyorum.”
KURTCE SECMELİ DERS OLARAK VERİLECEK
Muş Alparslan Universitesi Rektoru Prof. Dr. Nihat İnanc, 2010–2011 eğitimoğretim yılının ikinci yarılı yılında Eğitim Fakultesi bunyesinde Alevilik, Fen Edebiyat Fakultesi’nde ise Kurtce adı altında secmeli ders vereceklerini ifade etti.
Dersleri kontenjanlar dahilinde butun fakultelerin oğrencileri tarafından tercih edebileceğini vurgulayan İnanc, şoyle devam etti: “Boylece bu surecte ikinci yarıyılda başlamış olacak. Kurtce secmeli ders aynı zamanda Kurt Dili ve Edebiyatı Bolumu’nun başlangıc adımlarını teşkil edecek. Bu daha onceden de duşunduğumuz bir husustu. Şuanda bu dersi verecek duzeyde oğretim elemanımız var. Onlarla derslerimize başlayacağız. Kurt Dili ve Edebiyatı Bolumu dediğiniz zaman dilden tutun edebiyata kadar butun detaylarını sunacak oğretim uyelerine ihtiyacımız var. Biz de o şansa şuanda sahip değiliz. Ama secmeli ders olarak Kurtce dersi vermemiz elbette ki Kurt Dili ve Edebiyatı Bolumu’nun başlangıcı olacaktır.”
Muş Alparslan Universitesi’nin gercekten fark oluşturan bir universite olmaya başladığını savunan Rektor İnanc, “Turkiye’de ornek teşkil eden bir kurum haline geldik. Biz sosyolojik gerceklerden kendini soyutlayan kendi kampus alanına hapis olmuş bir universite anlayışına sahip değiliz. Bu bağlamdaTurkiye’deki tartışmalara kendi adımıza ‘nasıl pozitif katkı sağlayabiliriz? şeklinde tartışmalarımız oluyor. Bu acıdan almış olduğumuz bir senato kararlarımız da var.” ifadelerini kullandı.
Haber Kaynak : http://www.egitimbulgaria.com/site/s...rsi-verilecek