Radyo ve Televizyon Ust Kurulu (RTUK), karasal sayısal TV sıralama ihalesini Mart 2013'e kadar yapacak.
RTUK yetkililerinden edinilen bilgiye gore, karasal sayısal yayıncılığa geciş sureci sadece karasal analog yayınları kapsayacak. Karasal sayısal yayıncılığa gecildikten sonra da uydu antenleriyle izlenen uydu yayınları ve kablodan yapılan yayınlarla dijital platformlardan iletilen yayınlar devam edecek. Ancak karasal sayısal yayınları almak icin uydu antenleri gerekmeyecek, basit antenlerle yayınları izlemek mumkun olacak.

6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun gereği, karasal sayısal TV sıralama ihalesi gelecek yıl mart ayına kadar yapılacak.

Deneme yayınları İstanbul'da başlayacak

RTUK tarafından hazırlanan karasal sayısal TV frekans planı ile karasal sayısal yayıncılığa gecildiğinde bugun yaşanan karasal analog TV yayınlarına erişim sorunu ortadan kalkmış olacak ve Turkiye nufusunun en az yuzde 70'ine karasal sayısal yayınlar iletilebilecek.

Karasal sayısal TV sıralama ihalesinin yapılmasının ardından, karasal sayısal TV deneme yayınları ise ihaleden once İstanbul'da başlatılacak ve ihaleden sonra buyukşehirler oncelikli olmak uzere yaygınlaştırılacak.

Butun yayın kuruluşları aynı anten kulesini kullanacak

2013 yılından 2015 Haziran ayına kadarki donem, paralel yayın donemi olacak. Bu donemde hem karasal sayısal yayın hem de karasal analog yayın yapılacak. Karasal analog yayınlar 2015 yılının Haziran ayında sonlandırılacak ve boylelikle karasal sayısal yayına tam geciş sağlanmış olacak.

Karasal sayısal TV yayınlarının iletilmesi icin gereken dijital anten tesisleri yayın kuruluşlarının ortak olduğu bir şirket tarafından kurulacak. Butun yayın kuruluşları aynı anten kulesini kullanarak, kurulum ve işletim maliyetlerini minimize edecekler. Karasal analog yayınları iletmeye yarayan eski anten direkleri ise karasal sayısal yayıncılığa geciş tamamlandıktan sonra devre dışı kalacak. Şehirlerde gorsel kirliliğe neden olan bu direkler sokulecek.

Yayıncılıkta en son teknoloji kullanılacak

Karasal sayısal yayın standartları, sayısal yayıncılıkta en son teknoloji olan DVBT-2 ve MPEG-4 olarak belirlendi. Karasal sayısal yayınların evlerdeki ve piyasada satılan televizyonlarla izlenebilmesi icin “set top box” adı verilen set ustu cihazlar kullanılması ya da bu teknolojiye uygun yeni televizyon alıcılarının temin edilmesi gerekecek. Karasal sayısal yayınları izlemeye imkan veren en son teknoloji televizyon alıcılarının, RTUK tarafından belirlenen ozelliklere uygun olup olmadıkları, kurulacak test merkezinde denetlenecek. Uygun bulunanlara ozel bir logo basıldıktan sonra piyasaya sunulabilecek. Boylece tuketicilerin mağdur olmaları onlenecek.

Karasal sayısal TV yayınları standart ve yuksek cozunurluklu olacak

Karasal sayısal yayına gecişle birlikte izleyicilere sunulan yayınların kalitesi daha artacak ve bu yayınlar yayın kuruluşlarının tercihlerine ve altyapı olanaklarına gore yuksek cozunurluklu (HD) veya standart cozunurluklu (SD) olarak izlenebilecek.

Kapasite darlığı ve enterferans nedeniyle izlenemeyen kanallar da izlenebilir hale gelecek. Ayrıca hareketli alış karasal sayısal yayıncılıkta mumkun hale gelecek. Cep telefonları ve yeni nesil cihazlarla televizyon yayınlarının alınması mumkun olacak. Medya ve haberleşme sektorleri ortaklaşa calışacak.

Karasal sayısal yayınla birlikte ITU (Uluslararası Telekomunikasyon Birliği)tarafından alınan karar cercevesinde yayıncılık bantlarının bir kısmı LTE olarak adlandırılan “4. nesil GSM” servislerine veya Wimax gibi hizmetlere tahsis edilebilecek. Boylece bu banttan da diğer ulkelerle birlikte ulkemizde de daha kaliteli GSM hizmetleri yurutulebilecek.
Kaynak
__________________