Bilim adamları 53 bin 426 kelimelik bir kitabı DNA'ya depolamayı başardı. Bu gelişmeyle birlikte insanoğlunun bilgiyi başka bir araca gerek duymadan doğrudan hucrelerinde taşımasının onu acıldı.
Bilim tarihinde bir ilk daha yaşandı. Harvard Universitesi'nden araştırmacıyla 53 bin 426 kelimeden oluşan bir kitabı başarıyla DNA'ye cevirdi.
Bu başarı DNA'in bir depolama sistemi olarak kullanılmasının yolunu actı.
Science dergisinde yayınlanan makalede DNA molekulleri uzerinde buyuk miktarda veri depolanabileceğini kanıtlamak icin yapıldı.
Araştırma sonucları DNA'in flaş belleklerden cok daha fazla bilgiyi depolayabildiğini ortaya koydu.
Araştırmacılar kitabın metninin yanı sıra 11 fotoğrafı ve bir javascripti programını da ikili kodlara donuşturerek depoladı.
Harvard Tıp Fakultesi’nden Profesor George Church liderliğindeki uc kişilik ekip, 5.25 megabitlik iceriğin bugune kadar yapılan en buyuk kodlamadan 600 kat daha buyuk olduğunu belirtti. Boylece genetik materyal uzerine ilk kez bu kadar buyuk miktarda veri yapay olarak depolanmış oldu.
Bu boyutta bir veriyi DNA’ya kodlamanın birkac gun surduğunu soyleyen Dr. Sriram Kosuri, “Elbette arşiv amaclı saklama icin bu uzun bir sure ancak durum zamanla duzeliyor” dedi.
Dahası kodlanan verinin bu kadar buyuk olmasına rağmen, kodlar cozulurken yapılan hata oranının ihmal edilebilecek kadar kucuk olduğu ifade edildi.
Uzmanlar DNA kodlamanın maliyetinin hızla duşeceğini, onumuzdeki 5 ile 10 yıl arasında verileri DNA’dan saklamanın bugunku dijital araclara kıyasla cok daha duşuk olacağını belirtti.
Bir gram DNA uzerine 455 milyar gigabyte veri kodlanabiliyor. Bu da 100 milyar DVD’deki veriden daha fazlası demek.
DNA geleneksel dijital veri depolama sistemlerine gore bircok avantaja sahip. Kolayca kopyalanabiliyor, ideal olmayan koşullarda saklansa bile binlerce yıl sonra yeniden okunabiliyor. Kaset ya da DVD gibi hızla modası gecen teknolojilerin aksine, DNA uzerine kod yazılması ve okunması insanlık var oldukca devam edecek bir gercek.
Dahası boylece insanlar dev bir kutuphaneyi hicbir zorluk cekmeden hucrelerinde taşıyabilecek. Tırnak ucu kadarlık yere dunyadaki butun dillerin sozlukleri saklanabilecek.


KAYNAK


__________________