ARM, mobil dunyada edindiği sağlam yeri daha da kuvvetlendirmek icin yeni işbirliklerine gidiyor.ARM daha once yonga ureticisi TSMC ile bir anlaşma yapmış ve 20 nm surecine geciş de dahil olmak uzere 64-bit işlemcilerin geliştirilmesi icin duğmeye basmışlardı. Benzer bir anlaşma AMD'nin başını, uretim işlemi gecişinde yakan ve işlemci yarışında geriye duşmesine sebep olan Globalfoundries ile de yapıldı. 20 nm'ye geciş icin gerekli hazırlıklar bundan sonra Globalfoundries ile de yapılacak.

ARM'ın bu atakları aslında koltuğunda uzun sure rahat edemeyeceğini bilmesinden ileri geliyor. Intel her ne kadar Atom ve Ivy Bridge'ler ile ARM'a tehdit olamadıysa da, bir gercek var ki o da iş uretime gelince Intel'in eline kimsenin su dokemediği. Intel Ivy Bridge ile 22 nanometreye sorunsuz bir geciş yapmış ve yoluna duraklamadan devam etmişti. Mobil arenaya da goz kırpan Intel henuz sağlam bir adım atamadı ama adım attı. Bundan sonra baştan sadece mobil platformlar icin tasarlanmış bir işlemci ile ortaya cıkarsa, uretim tekniklerinde lider olduklarından, hem adet bazında hem de guc tuketimi gibi onemli konularda sorun yaşamadan işlemci uretebilirler.

ARM'ın da onde olduğu yarışa, Intel'in uretim başarısı tarafında da onune gecerek devam etmesi ve Intel cozumlerinin alternatif hale gelmesini engellemesi gerekiyor. TSMC ve Globalfoundries ile bu alanda atabileceği butun adımları atmış oluyorlar. Bu iki firmanın aslında rakip oluşu, bize ARM 'yedekli mi calışmaya karar verdi' diye de duşundurtuyor. İki firmanın ARM icin ortak calışacağına pek ihtimal vermiyoruz. Daha cok aynı amac icin 'kim daha once hedefleri tuturacak' rekabeti yaratılmak ve işin garantiye alınması istenmiş gibi geliyor. ARM işlemcisi alacak firmalara da birden fazla secenek sunulmuş olacak.

Masa ustunde AMD'nin gerilere duşmesi ve ulaşılan yuksek performans nedeniyle kaybolan heyecan, mobil dunyada son hızla devam ediyor, ustelik herkes tum kartlarını oynamadı.
Kaynak