Bilim adamları, super hızlı işlem yapabilme kapasitesine sahip olduğu belirtilen kuantum bilgisayarların uretilmesine bir adım daha yaklaştı.
İkili bitlere dayanan klasik bilgisayarların aynı anda sadece bir iş yapabildiğine işaret eden bilim adamları, kuantum bitleri adı da verilen kubitlere dayalı super hızlı kuantum bilgisayarlarının bir problem uzerinde pek cok cozumu test edebilme imkanı sağlayacağına inanıyor.
Oxford Universitesinden John Morton’un başkanlığındaki bir grup İngiliz, Japon, Kanadalı ve Alman bilim adamı, Nature dergisinde yayımladıkları yazıda, silikon uzerinde 10 milyar bit "kuantum dağınıklığı" uretmeyi başardıklarını duyurdu.
Unlu fizikci Albert Eistein’ın "uzak bir yerde urkutucu bir hareket" sozuyle bilim cevrelerine tanıttığı "kuantum dağınıklığı" kavramı, parcacıkların, parcacıklardan birinin durumunun değiştirilmesi halinde diğer parcacığın da durumunun değişeceği bir şekilde bağlanabilmesi olarak tanımlanıyor.
Oxford Universitesi’nden John Morton yaptığı acıklamada, 10 milyar "dağınık ciftler" halindeki bilgiyi, bilgisayar yongasının temelini oluşturan silikon uzerinde, yuksek duyarlılıkta uretmenin kendileri icin cok onemli olduğunu vurguladı.
Morton, "Silikon uzerinde yeniden şekillendirilebilir kuantum bilgisayarları uretmek icin, şimdi soz konusu ciftlerin bir araya getirilmesi sorununu cozmemiz gerek" dedi.
KLASİK BİLGİSAYARLARA GORE...
Klasik bilgisayarlarda, en kucuk bilgi saklama ve işleme fiziksel birimi olan bitler, "0" ve "1" ile simgelenen hallerden sadece birinde olabilirken, kuantum bilgisayarları, "0" ve "1" ile simgelenen hallerinin yanı sıra, "0" ve "1" halleri arasındaki sayısız başka halleri de barındıran kubit adı verilen bilgi saklama ve işleme birimlerinden oluşuyor.
Kubit birimlerinden oluşacak kuantum bilgisayarların, klasik bilgisayarlardaki 1 ’bit’e oranla cok daha fazla bilgiyi, aynı buyuklukteki fiziksel bir alana sığdırabilme imkanına sahip oldukları icin klasik bilgisayarlarla kıyaslanmayacak olcude buyuk bir bilgi saklama ve işleme kapasitesine sahip olabileceği ongoruluyor.
http://veteknoloji.com/kuantum-bilgi...a-38359--.html