
Yuzyıllardır baharın gelişini, cicek acan kiraz ağaclarının altında oturarak karşılayan Japonlar, kuresel ısınma yuzunden ağaclar hem zamanından once hem de az acmaya başlayınca bu geleneklerinin tehlikeye duşmesi kaygısına duştu.
Daily Telegraph'ın haberine gore, Dr. Tomoko Abe ve ekibi, bu tehlikeye karşı, her mevsim acan, cicekleri daha uzun sure dayanan, daha cok cicek veren kiraz ağacı yetiştirerek cevap verdi.
Bu "super kiraz ağacını" yetiştirmek icin araştırmacılar, Keiou-Zakura 13 turu kiraz ağacının dallarında mutasyona yol acmak icin karbon iyon huzmeleri kullandı. Bu dallar daha sonra aşılanarak Nişina Otome adı verilen yeni bir kiraz turu yetiştirildi.
Bu yeni tur kiraz ağacı, baharda ciceklerin tomurcuklanması icin bir soğuk hava donemine ihtiyac duymuyor. Bunun sonucunda da dort mevsim cicek acabiliyor.
Dr. Tomoko Abe, 1990'dan beri hava sıcaklığının belirgin bicimde arttığını belirterek, kiraz ağaclarının verimli şekilde acması icin en az 8 bin saatlik soğuk havaya ihtiyac duyduklarını, ancak ulke giderek ısındığı icin bunun sağlanamadığını soyledi.
veteknoloji.com
__________________