AMD'nin uzunca bir suredir merakla beklenen Phenom işlemcileri icin detaylar netleşmeye başlıyor. Intel'in aksine surec hakkında ser verip sır vermeyen firmanın kapalı kapılar ardında calışmalarına devam ettiği 45nm Phenom işlemcileri icin model bilgileri gun ışığına cıkmaya başladı. Athlon64 X2 serisinden sonra başarısını aynı olcude devam ettiremeyen ve gectiğimiz sene kullanıma sunduğu Phenom işlemcileriyle umduğunu bulamayan AMD, nanometrik gelişim sağladığı işlemci modelleriyle yeniden potaya girmek ve daha rekabetci cozumler ile pazardaki pozisyonunu guclendirmek icin gayret gosterecek. Uretim teknolojisiyle birlikte işlemci modellendirme stratejisinde de değişikliğe gitmesi beklenen AMD'nin planlarını masaya yatırıyoruz.
Gectiğimiz sene Kasım ayında duyurduğu Core 2 Extreme QX9650 modeliyle 45nm uretim teknolojisine "merhaba" diyen Intel'den yaklaşık bir yıl sonra AMD de yeni uretim teknolojisine geciş yapmaya hazırlanıyor. Bilindiği uzere uretim teknolojilerindeki gelişme ve paralelinde gelen nanometrik ilerleme firmalara uretimde maliyet avantajı sağlamakla birlikte daha yuksek saat hızlarında calışabilen, daha fazla bellek-transistor ile donatılan, termal anlamda gelişmiş işlemcilere zemin hazırlarken son kullanıcılar da daha guclu işlemcileri daha ucuza alabilme şansı yakalıyorlar. Yeni nesil uretim teknolojilerine geciş konusunda IBM ile işbirliği icerisinde olan AMD, 45nm icin hacimli uretim aşamasına adım adım yaklaşıyor.

AMD'nin 45nm Phenom işlemcileri icin olması muhtemel isimlendirme stratejisine değinmeden once firmanın hazırlıklarına ve gelinen noktaya goz atmakta da fayda var. AMD'nin resmi dokumanlarına gore, icinde bulunduğumuz gunlerde DDR2 bellek desteği sunan soket AM3 formundaki Deneb kod adlı Phenom (125 watt) işlemcileri icin muhendislik onay testini gecen (EVT) orneklerin tamamlanmış olması gerekiyor. 8 Ekim'de soket AM3 formundaki 95 watt'lık Propus kod adlı Phenom EVT orneklerinin, 8 Kasım'da ise DDR3 desteğine sahip olan Deneb kod adlı Phenom modelleri icin EVT orneklerinin tamamlanması hedefleniyor.
EVT safhasını takiben firma DVT yani tasarım onay testlerini gecen orneklere yoğunlaşacak. Bu noktada Ekim ve Aralık ayları AMD'nin yol haritasındaki onemli duraklar olarak goze carpıyor. Zira soket AM2+ formundaki DDR2 destekli 45nm Phenom modellerinin 8 Ekim'de, soket AM3 formundaki DDR3 destekli Phenom modellerinin ise 8 Aralık'ta DVT aşamasını tamamlaması bekleniyor. Kısacası AMD muhtemelen Aralık ayı ile birlikte 45nm Phenom modelleri icin lansmana hazır hale gelecek gibi gorunuyor. Yine firmanın yol haritasına gore, lansman icin Las Vegas'ta gercekleştirilecek Tuketici Elektroniği Fuarı ve 8 Ocak tarihi on plana cıkarken Nehalem'in durumuna gore AMD'nin "lansman" planlarında ufak değişiklikler yapması da soz konusu olabilir.
AMD'nin 45nm Phenom işlemcileriyle birlikte isimlendirme noktasında da değişikliğe gideceği iddia ediliyor. Uzakdoğulu bazı kaynaklara gore firma, işlemci tanımlamasında 5 basamaklı isimlendirmeye gececek. Yayınlanan bilgilere gore, firmanın 45nm uretim teknolojisiyle hazırlanan işlemcilerinden oluşacak yeni urun gamında Phenom X3 12x00, X3 14x00, Phenom X4 16x00, X4 20x00, X4 20350 ve X4 20550 modelleri olacak. Yayınlanan tabloya ve eldeki verilere gore, AMD'nin kullanıma sunacağı ilk modeller 3GHz'de gorev yapan Phenom X4 20550 ve 2.8GHz'de calışan Phenom X4 20350 olacak. DDR2 bellek desteği ile gelecek her iki modelin de ısıl guc tasarımı 125 watt olacak. Ayrıca Hypertransport hızları 4GHz olarak belirlenen işlemciler 2MB L2 ve cekirdekler arası ortak kullanıma acık 6MB L3 bellek ile gelecek.

Yol haritasına gore onumuzdeki yılın ilk ayı AMD icin oldukca onemli zira firma pek cok yeni modelini Ocak-Şubat-Mart (soket AM3 modelleri icin muhtemelen Mart) doneminde duyurması bekleniyor. Masaustu icin hazırlanan 45nm Phenom ailesinin en duşuk modeli 2.6GHz'de calışan Phenom X4 16x00 olacak gibi gorunuyor. İşin ilginc yanı ise DDR3 bellek kullanımına rakibi Intel'den 1,5 yıl sonra gececek olan AMD'nin yeni işlemcileri 1333MHz'lik DDR3 bellek desteğiyle gelecek. Hatırlanacağı uzere gectiğimiz gunlerde Nehalem tabanlı Core i7 serisi işlemcilerin 1066MHz'e kadar "resmi" DDR3 desteği sunacağı ifade edilmişti. Gun ışığına cıkan bilgilere gore AMD, Propus kod adıyla geliştirdiği 6MB'lık L3 bellek birimi bulunmayan ekonomik Phenom modellerini de X4 16x00 serisi dahilinde pazara sunacak gibi gorunuyor.

45nm uretim teknolojisinin sağladığı avantajlar ile AMD uc cekirdekli Phenom X3 serisinde de saat hızlarını yukseltecek. Firma uc cekirdekli işlemci ailesi icin de L3 bellek birimine sahip olmayan alternatif modeller hazırlayacak. Rana kod adıyla calışmaları devam eden bu işlemcilerin ilk etapta saat hızları 2.8GHz'e kadar cıkacak. Ote taraftan L3 bellek birimine sahip olan Heka kod adlı uc cekirdekli 45nm Phenom modellerinde ise şimdilik sadece 2.6GHz'lik modelden bahsediliyor. Ayrıca AMD onumuzdeki yıl icerisinde soket AM2+ formundan soket AM3'e gececek. Yaşanacak bu değişimin en onemli etkisi bellek desteğinde gorulecek zira soket AM3 ile birlikte AMD cephesinde de DDR3 donemi başlamış olacak. Tum bu gelişmelere ek olarak firma, soket AM3 formundaki işlemcileri icin RD890 ve RS880D yonga setlerini de geliştirmeye devam ediyor.

Kaynak; DonanımHaber.