Kuresel ekonominin yukselen değeri Cin, yarıiletken dunyasının lider ismi Intel'e rakip mi oluyor? Gectiğimiz aylarda bazı haberlerini verdiğimiz Godson kod adlı işlemcinin yeni versiyonu dort cekirdekli olacak. Godson-3 olarak isimlendirilen yeni işlemcinin 2009 yılı icerisinde hazır olması ve 2010 yılında Cin'de yaygın olarak kullanılmaya başlanması bekleniyor.
65nm uretim teknolojisiyle hazırlanacak olan Godson-3 işlemcisinin esnek bir tasarıma ve oceklendirilebilirliğe sahip olduğu ve bu sayede cok daha fazla sayıda cekirdeğin işlemciye eklenebileceği belirtiliyor. Zaten yapılan acıklamalara bakılırsa 8 cekirdekli model şu an geliştirme safhasında yani calışmaları başlamış durumda.
Universite-Hukumet iş birliğini ile geliştirilen yeni işlemci 65nm uretim teknolojisiyle hazırlanıyor ve muhtemelen ST Microelectronics'in tesislerinde uretilecek. İşlemcinin dayandığı mimari sayesinde muhendislerin harcanan gucu kontrol edebildikleri de altı cizilen bilgiler arasında yer alıyor.
Orneğşin işlemcinin kullanılmayan ve o an icin atıl vaziyette bekleyen kısmı kapatılarak enerji tasarrufu sağlanabiliyor. 10 watt'lık guc tuketimine sahip olduğu belirtilen dort cekirdekli Godson 3'ğn yanı sıra 8 cekirdekli versiyonun ise 20 watt'lık guc tuketim değeriyle kullanıma sunulabileceği belirtiliyor.
Yapısal anlamda Godson 3, daha once hazırlanan 1 ve 2 modellerinden daha farklı cunku x86 uyumlu olmayan dolayısıyla yaygın anlamda kullanılan uygulamaların oldukca buyuk bir kısmını calıştıramayan işlemcilern aksine Godson-3'te Windows işletim sistemi gibi x86 tabanlı yazılımların calışması icin fazladan 200 komut seti olacağı belirtiliyor.
Eklenen yeni komut seteriyle x86 icin simulasyon yapabilme yeteneğinin gundeme gelmedi Intel ile x86 lisansı icin masaya oturma zorunluluğunun olmayabileceği ihtimalini de doğuruyor. ST Microelectronics tesislerinde uretilmesi ve ticari olarak Loongson (dragon chip) adı ile pazara giriş yapması beklenen işlemcinin ağırlıklı olarak Cin'deki masaustu bilgisayar pazarında ve sunucu sistemlerde kullanılması bekleniyor.
Kaynak: DonanımHaber.
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Cin Intel'e Rakip Oluyor, 10 Watt'lık 4 Cekirdekli İşlemci Yolda