Hız kesmeyen firma, takip etmeye başladığı yeni strateji cercevesinde RV770 gpu'sunun ciftini biraraya getirdiği R700 kod adlı Radeon HD 4870 X2 modelini Ağustos ayında lanse ederek, yaklaşık iki yıllık aradan sonra liderliği oturmuş, ustelik 2.4TeraFLOP'luk Radeon HD 4870 X2 ile endustrinin en guclu ekran kartına sahip olduğunu sık sık dile getirmişti.
Grafik işlemcilerini 55nm uretim teknolojisiyle hazırlayan ayrıca takip ettiği strateji cercevesinde yuksek maliyetli buyuk gpu'lar hazırlamak yerine orta segment iccin liderliğe oynayabilecek gpu hazırlamayı, yuksek performans sınıfında ise ilgili gpu'nun ciftini kullanma yolunu tercih eden AMD-ATi onumuzdeki gunlerde Radeon HD 4830 ve cift grafik işlemcili Radeon HD 4850 X2 modellerini de kullanıma sunacak.
Tabii firma onumuzdeki yıl icin yeni grafik işlem birimleri uzerindeki calılşmalarına da devam ediyor. R8xx jenerasyonunu hazırlamakla meşgul olan firma, mevcut bilgiler ışığında RV770'in yerini alması beklenen RV870 gpu'sunu onumuzdeki yılın ilk ceyreğinde kullanıma sunacak gibi gorunuyor. Yeni gpu ile ilgili AMD-ATi cephesinde henuz resmi herhangi bir acıklama yapılmazken farklı detaylar da gelmeye devam ediyor.
AMD-ATi, yuksek bellek kapasitesine olan bakış acısını sık sık dile getiriyor.
Şu an icin yuksek maliyetler ve duşuk uretim hacmi nedeniyle urunlerinde yaygın olarak GDDR5 bellek kullanamadığı belirtilen AMD-ATi, onumuzdeki sene icerisinde Rxx serisi ile birlikte bellekleri yeni ekran kartlarında daha yaygın olarak kullanabilir. Nvidia ile kıyaslandığında bellek kullanımın oranının daha duşuk olduğu belirtilen AMD-ATi'nin RV870 gpu'sunun standart olarak 1GB GDDR5 bellek ile geleceği iddia ediliyor.
Tabii bilindiği uzere RV770 gpu'su ve bu gpu'dan guc alan Radeon HD 4800 serisinin populer olmasında sundukları performansın yanında fiyat olarak ta rakip Nvidia'nın segment bazlı benzer cozumleri karşısında daha agresif olmaları da etkin rol oynamıştı. 1GB GDDR5 kullanımının bu duruma ne derece etki edeceği bilinmiyor ama bellek farkından doğacak fiyat farkını simule etmek icin Radeon HD 4850 X2 baz alınabilir.
Henuz kullanıma sunulmayan Radeon HD 4850 X2 icin AMD-ATi'nin tavsiye ettiği 399$. Radeon HD 4870 X2'den farklı olarak 2GB GDDR5 yerine 2GB GDDR3 bellek kullanan kart ile 4870 X2 arasındaki fiyatı en azından şu anki uretim standartları cercevesinde bizlere fikir verebilir. Tabii gelecek pazardaki GDDR5 ceşitliliği artacak ve uretim maliyetleri de duşecektir ki bu durum da AMD-ATi'nin RV870 icin 1GB GDDR5 planlarını destekliyici bir durum yaratabilir.
donanimhaber