Microsfot'un Windows işletim sistemi yirmi yılı aşkın bir suredir kişisel bilgisayar sistemlerinin dominant gucu olarak biliniyor. Ama gectiğimiz gunlerde yapılan bir araştırmaya gore Windows'un hukumdarlığı artık o kadar da rahat değil.

IDC isimli firmaya gore, "smart conneted" yani akıllı bağlantı noktalı cihazlar (ki bunların icerisine PC'ler, tabletler ve akıllı telefonlar da giriyor) kategorisinin 2011 yılı pazar payına bakıldığında, Microsoft yuzde 35.9'luk pazar payıyla liderliği usteleniyordu. Hemen ardındansa Google Android yuzde 29.4'luk oranıyla buyuk bir cıkış yakalamış akabindeyse iPad, iPhone ve iPod touch teknolojisine hayat veren Apple'ın iOS işletim sistemi yuzde 14.6'lık pazar payı ile geliyordu.

2016'da Windows birinci olamayacak...

Gecen yıllar icerisindeyse Microsoft liderlik koltuğundaki yerini kaybetmeye başladı, ozellikle hesaplamalar, Google ve Apple'ın cok daha guclu olduğu mobil cihazlar uzerinden yapılmaya başladığı andan itibaren... Son verilere gore 2016 yılında liderliği yuzde 31.1,'lik pazar payı ile Andorid ustlenecekken, Microsoft yuzde 25.1 oranı ile ikinci olarak kalacak. IDC'ye goreyse iOS 17,3'luk payıyla ucuncu kalmaya devam edecek.

IDC'de Mobil Bağlantılı Cihazlar bolumu araştırma muduru Tom Mainelli'nin şu sozleri dikkat cekti; "Andorid işletim sisteminin buyumesi, doğrudan uretilecek olan duşuk fiyatlı cihazların adedine bağlı."

Yapılan araştırma bir diğer onemli rakama daha ışık tuttu. IDC'nin raporuna gore 2011 yılında dağıtımı yapılan 916 milyon adetlik akıllı bağlantı noktalı cihazın 2016 yılı ile 1.84 milyara ulaşacağı iddia edildi. Hesaplamalar mobil yone cekildikce Microsoft da bir o kadar geride kalıyor.