Belki bir cok arkadaşımız biliyordur ya da bilmeyenler var ise bilgisayarlarını boyle hayırlı işler icin kullanabilirler (!)

The Quake-Catcher Network (Deprem İzleme Ağı), internete bağlı bilgisayarlar tarafından sensorler aracılığıyla yer kabuğu hareketlerini takip amaclı geliştirilen duşuk maliyetli bir sismik ağdır.
Deprem İzleme Ağı, sizin de yardımınızla, okullara, acil durum yanıt sistemlerine ve diğer birimlere erken uyarı sistemi olarak depremin daha iyi anlaşılabilmesini sağlamaktadır. Bunun yanında deprem ve deprem tehlikelerine dair bilgiler vermekte ve eğitim yazılımı sunmaktadır.
The Quake-Catcher Network (QCN), sunmuş olduğu bu yazılımla; bireylere deprem bilincini, deprem bilimini ve yer kabuğu hareketlerini izleme şansı verip bu sayede insanların hep birlikte hareket etmesini sağlamayı amaclamaktadır. Bunun icin QCN’nin dunyanın en buyuk sismik ağını oluşturmak umuduyla internete bağlı laptop ve masaustu bilgisayarlar ile bağlantılı olması gerekiyor.
Nasıl Calışır
(QCN) gonulluk esasına dayanmakta olup, gercek zamanlı hareket algılama ağına sahip bilgisayarlar tarafından oluşturulan bir ağdır ve dunyaca unlu Berkeley Open Infrastructure for Network Computing (BOINC) bilgisayar platformunda calışan pek cok bilimsel bilgi işlem projelerinden biridir. Gonullu bilgisayarlar MEMS ( Micro-electro-mechanical systems) akselerometre denilen titreşim hareketlerini izlerler ve dijital olarak kuvvetli yer kabuğu hareketleri gozlemlendiğinde, bu tetiklemeleri QCN sunucularına gonderirler. QCN sunucuları bu sinyalleri elimine ederek depremin neyden meydana geldiğini belirler. Sensorler sayesinde bilgisayarınızın konumu, sensor tipi, sismik kayıtlar ve zaman bilgisi cevrimici olarak paylaşılır. (Bilgisayarının konumunu paylaşmak istemeyen kullanıcıların gonullu olması istenmiyor)
QCN tarafından 2 ceşit sensor kullanılır. Dahili (mobil) sensorler, Harici (USB) sensorler.
Mobil Aygıtlar : MEMS sensorleri, elektronik cihazlarda, cep telefonlarında oyunlarda ve laptoplarda bulunur. Bu aygıtlar QCN sunucularına bağlandığında, QCN yazılımı dahili olarak yeni sismik hareketleri izlemeye başlar. Ne yazık ki bu cihazlar mobil oldukları icin yere sabitlenmediklerinden dolayı buyuk bir deprem meydana geldiğinde hareket etmektedir ve bu yuzden ideal değildir. Tabi bunun gibi bir cok sensor yer kabuğu hareketlerine dair bilgiler sağlayabilir.
USB Sensor : MEMS sensorleri yere sabitlenebilir ve usb kablo ile masa ustu bilgisayarınıza bağlanabilir. Mobil aygıtlara gore bir cok avantajı vardır.
- Yere sabitlendikleri icin daha guvenilir olcumler sağlar
- Tipik olarak daha az gurultulu olup 3D goruntu cozunurluğu yuksektir.
- Masa ustunde kaldıkları icin hareket etmezler
- usb sensorler oyunlardan, telefonlardan ve diğer mobil cihazlardan kaldırılabilir. Cihazın insanla etkileşimi sensorun performasını azaltmaz.
Not : Ozellikle İlkoğretim okullarında gorev yapıyorsanız (oğretmen), ucretsiz olarak USB sensor ve beraberinde QCN yazılımı icin talepte bulunabilirsiniz. Bunun yanında QCN, ihtiyacı olan okullara ucretsiz olarak talep edildiğinde bunları sağlamaktadır. Burdan
Cevrimici bir sensor haritası :
Sensor talebinde bulunmak icin : 3 secenek sunulnaktadır.
1. Ucretsiz Bolgesel Program
Geleneksel olarak dunyanın en cok deprem olan 12 bolgesinde yaşayan gonuller icin uygundur. Online olarak bir sensor sahibi olabilmek icin : Burdan
Burdan, QCN tarafından secilmiş bolgelerde yaşıyorsanız harita uzerinden bilgilerinize girerek sensor sahibi olabilirsiniz (ucretisiz).
2. Standart Paket
Belirtilen ucret karşılığında sahip olabilirsiniz.
3. Sadece USA’da gecerli.
Bunun dışında ucretsiz okul paketleri vardır oğretmenler icin (tavsiye olunur)
Burdan
Kurulum
Sensor Kurulumu :
BOINC Kurulumu :
Oncelikle Burdan BOINC yazılımını indiriyoruz. Burdan da suruculeri ve istiyorsanız eğitim programını indirebilirsiniz. Normal şekilde kuruyoruz.
Suruculerin Yuklenmesi :
- Windows XP, Gorunum, & 7 32-bit => Burdan
- Windows XP, Gorunum, & 7 64-bit => Burdan
QCN Yapılandırma
Bunun yanında AfterShock Program ozelliğiyle RAMP ağının bir parcası olabilir ve gonulluler kervanına katılabilirsiniz.
http://qcn.stanford.edu
__________________