Wi-Fi kablosuz ağlar hayatımızın vazgecilmez bir parcası haline geldi. Cep telefonları, tablet bilgisayarlar, oyun konsolları derken televizyonların da İnternet erişimini kullanabilir hale gelmesi ve bu cihazların birbirleri ile veri alışverişi yapabilmesi, kablosuz ağ performansı ustundeki baskıyı ve beklentiyi artırıyor. Ozellikle mobil cihazların kullanımı yaygınlaştıkca mekanın her yerinde; ust katta, balkonda, bahcede bile hızlı internet talebi, 'daha geniş kapsama alanı' ihtiyacını tetikliyor.

Artan bağlantı talebine karşılık kullanıcılar beton duvarlar, ev icindeki diğer telsiz ozellikli cihazlar, mikrodalga fırın gibi elektrikli ev aletlerinin yanı sıra cok yakındaki komşu evlerdeki cihazların da parazitleriyle sinyal kalitesi sorunu yaşıyorlar.

Kablosuz ağ sinyalleri, beton, taş ve tuğla iceren duvarlara geldikce guclerini kaybediyor. Bir bina icinde kablosuz sinyaller bir noktadan diğerine duvarlar icinden gecerek değil, yansıyarak ve dağılarak ilerler. Bu esnada diğer cihazların parazitlerinden de etkilenerek etkin menzillerinin azaldığı goruntusu oluşur. Sinyal zayıfladıkca, ağ ustunde birbirleriyle iletişimde olan cihazların adaptasyon algoritmaları kablosuz iletim hızını duşurur. Kabul edilebilir bir kablosuz ağ bağlantı performansı, cihazlar arasında mesafe varken de elde edilebilir, ama bircok Wi-Fi uygulaması ve telefon, tablet, dizustu bilgisayar gibi istemci cihazlar, ideal iletim hızını secmekte cok da başarılı değildir. Sinyal gonderimi ile ilgili geri besleme ve yonlendirme yapamayan istemci cihazlar da, ağın optimum performansına ulaşmasını zorlaştırır, sonucta kullanıcı tarafından algılanan fiili performans onemli oranda duşer.

BETON DUVARLARDA ERİMEMEK MUMKUN MU?
Peki, kablosuz ağın performansını iyileştirmek ve evimizin istediğimiz her yerinden etkin şekilde ağa bağlanabilmek mumkun mu? Bu konuda yuksek kazanımlı antenler ve cift anten kullanımı bir cozum olarak goruluyor. Her ne kadar antenler sinyal gucunu artırarak performans uzerinde olumlu etkiler sağlasa da kapsama alanı konusunda yetersiz kalabiliyor. 2x2 802.11n standardını destekleyen cihazlar da iki ayrı anten uzerinden iki ayrı akım şeklinde sinyal gonderip alma prensibi ile calıştıklarından yakın mesafelerde eski teknolojilere kıyasla daha hızlı bir ağ performansı sunabilir. 802.11n, kapsama alanı acısından da eski 802.11g standardına gore onemli oranda daha iyidir. Ancak yine de birden cok duvar boyunca ya da ust veya alt katlar arasında ustun performansta kapsama alanı sağlanamayabiliyor.

AIRTIES MESH TEKNOLOJİSİNİN FARKIYLA PİL OMRU BİLE UZAR
AirTies tarafından geliştirilen MESH teknolojisi, cok katlı ve betonarme binalarda gorulen sinyal zayıflaması sorununu ortadan kaldırarak duvarların ağ performansını etkilemesinin onune geciyor.

Şaşırtıcı gelebilir, fakat aralarında uzun mesafe olan iki cihazın veri transfer performansına kıyasla, bu ikisi arasına eklenebilecek bir hatta daha fazla Mesh ozellikli cihaz ile veri, birkac noktadan adım adım atlayarak geciyor olsa da daha yuksek hızlara ulaşır.

Zira bir kablosuz ağın performansı, istenen veri paketinin transfer hızıyla sınırlı değildir. Her bir veri paketi icin ağa bağlı birden fazla bilgisayar, telefon, tablet, oyun konsolu, televizyon sıraya girer. Sıra geldiğinde diğer cihazları bekletirken bir de veri paketiyle ilgili kontrol ve doğrulama paketleri de transfer ederler. İşte bu kucuk haberleşme, doğrulama ve onaylama veri paketleri, cihazlar arasındaki mesafe uzadıkca sinyal zayıfladığından uzun vakit almaya başlar ve toplam sureye bakıldığında istediğiniz verinin ulaşmasını geciktirir.

MESH ile aynı paketler birden fazla MESH erişim noktası ustunden tekrar gecse de, cok daha hızlı ve etkili transfer yapıldığından haberleşme, doğrulama, iptal, onay işlemleri hızla gercekleşir. Bu da ağdaki cihazların duşuk seviyelerde calışmasına, orneğin 20 dBm yerine 14 dBm seviyesine inmesini mumkun kıldığında tam 4 kart guc tasarrufu sağlayabilir.

MESH teknolojili cihazlar ile mekandaki erişim noktalarını coğaltırsanız hem bu cihazlar daha duşuk enerji harcayacak, daha az ısınacak, enerji tasarrufu sağlayacak; hem de gondereceği veya alacağı veriyi normalde daha uzun sure havada tutmak zorunda kalan ve bekleyen cep telefonu, tablet ya da dizustu bilgisayar, yakındaki MESH ağına daha hızlı bağlanacağından daha kısa surede transferi bitirecek ve kritik oneme sahip pil omrunu uzatacaklardır. Ozellikle akıllı telefonlar, tabletler gibi kaliteli ve buyuk ekranları cok pil tuketen mobil cihazlar icin bir de veri transferindeki verimsizlikler nedeniyle pil harcamamak, surekli şarj cihazı ile gezmemenize yardımcı olabilir.

AirTies MESH ozelliği aynı zamanda erişim noktalarının akıllı yonlendirme yapmasıyla, verici veya tekrarlayıcılarının hangi antenden ne kadar guc vermesi gerektiğini de optimize eder. Boylece ağ yayını duvarlardan daha az seken, telsiz telefondan daha az etkilenen anten ve kanallara odaklanılır.

AirTies erişim noktaları ile kapsama alanını kullanıcının ihtiyacı oranında genişletmek mumkun, ama yeni erişim noktaları eklemeden once 'bunları nasıl kuracağız' diye bir cekince olur. AirTies’ın patentli AirTouch teknolojisi ile son derece basit hale gelen kurulum işlemi, cihazlar uzerindeki tuşlara basarak saniyeler icinde gercekleşiyor. SSID yani kablosuz ağ adı, guvenlik, şifre ayarları, MESH ID ve yonlendirme yolları dahil butun MESH ağı kurulum oğeleri otomatik olarak yapılandırılıyor. Ayar değişiklikleri veya guvenlik parolası değişikliklerini ise tek bir AirTies cihazı uzerinden yapmak yeterli. Daha sonra bu değişiklikler MESH ağı icindeki tum AirTies cihazları arasında otomatik olarak aktarılıyor.
Kaynak
__________________