
Japonya, Malezya, Singapur ve Filipinleri denizaltından birbirine bağlayan veri kablosu trafiğe acıldı.
Asya Denizaltı Kablo Ekspresi adını taşıyan 7800 km uzunluğundaki kablo, fiber optik sistemle saniyede 40 gigabit veri aktarabiliyor.
Bu sistem, Tokyo-Singapur arası mevcut kablo bağlantılarından uc milisaniye daha hızlı. Az gibi gorunen bu farkın, bolgedeki finansal ticari işlemler acısından buyuk onem taşıyacağı belirtiliyor.
Bilgisayar kontrolunde yapılan 'yuksek frekanslı ticari işlemler' saniyeden daha kısa surede gercekleşen yuzbinlerce işlemi iceriyor ve bu işlemlere piyasa koşullarını tespit eden bir program karar veriyor.
Silva Research Network'te stratejist olan Ralph Silva, birbiriyle rekabet halindeki bankalar ve hedge fonları acısından kÂr ve zarar durumunun, rakibini saniyeden daha kısa bir zaman diliminde altetmekle alakalı olduğunu belirtiyor.
Silva şoyle devam ediyor: "Yuksek frekanslı alım-satım işlemleri bilgisayar kontrolunde yapılır; kuralları vardır ve olayların gelişimine gore bilgisayar 'al' ya da 'sat' komutları verir. Butun verileri bankalar aynı anda edindiği ve butun bilgisayarlar aynı işlem hızına sahip olduğu icin, bilgisayar komutunun işlem merkezine ulaşma hızı belirleyici onem kazanır. Yani butun bankalar aynı anda aynı işlem kararını vermişse, bunu merkezi bilgisayara en hızlı ulaştıran banka kazanmış olur."
Silva, bilgisayar zamanı acısından uc milisaniyenin insan zamanı bakımından bir saate eşdeğer olduğunu belirtiyor.
Yeni kablo, mumkun olduğunca doğru bir hat uzerinde doşenerek bir uctan diğer uca bilgi akışının 65 milisaniye icerisinde yapılması sağlandı.
Saniyede 40 gigabit veri transferi, yuksek cozunurlu bir DVD'nin iki saniyede indirilmesine eşdeğer.
Sorunlu bolgelerden kacınıldı
Bu yeni kablo sistemi ile Japonya etrafındaki denizaltı kabloları ağına bir yenisi eklenmiş oldu.
Avustralya'dan Telstra International, Tayvan'dan Chunghwa Telecom ve Singapur ve Hong Kong merkezli telekom şirketi Pacnet'in bu bolgede denizaltı kablo ağları bulunuyor.
Japonya'daki 2011 ve Tayvan'daki 2006 depremlerinde bu kablo bağlantıları buyuk zarar gordu ve Asya ulkelerinde iletişim kesintiye uğradı.
Yeni kablo projesindeki dort ortaktan biri olan Japonya'nın en buyuk telekom şirketi NTT'nin yoneticisi Hiroyuki Matsumoto, Tayvan civarında depremlerin yoğun yaşandığı bolgeden kacınarak Filipinler yakınlarından kabloyu gecirdiklerini belirtti.
NTT, 2011 depreminin denizaltı kablolarında yol actığı hasar yuzunden yarım milyon telefon ve 150 bin internet bağlantısının kesildiğini acıklamıştı.
Şirket, tamir amacıyla 2.500 metre derinliğe dalabilen uzaktan kumandalı robotlar kullanmıştı.
Yeni kablo projesinde yer alan diğer uc şirket ise Filipinler'in en buyuk telekom şirketi PLDT, Singapur'un en buyuk ikinci mobil telefon şirketi StarHub ve Malezya'dan Telekom.
Kaynak
__________________