Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Turkiye'nin mobil telefon kullanımında, abone başı 299 dakika ortalama aylık mobil telefonla konuşma suresiyle Avrupa'da ilk sıraya yukseldiğini bildirdi.

Bakan Yıldırım, bilişim sektorunde yılın ikinci ceyreğine ilişkin pazar verilerini değerlendirdi.

Bilgi teknolojileri ve iletişim alanında uyguladıkları stratejiler neticesinde, 2015 yılında gercekleşmesi ongorulen hedeflerin, 2012 yılında gercekleştiğini ifade eden Bakan Yıldırım, Turkiye'yi bilişim alanında Afrika seviyesinden alıp Avrupa seviyesinin bile ilerisine taşıdıklarını soyledi.

Turkiye'de bilişim alanındaki buyume ve gelişmelerin 2012 yılında da hızla devam ettiğini belirten Yıldırım, bilgi teknolojileri ve iletişim sektorunde, 2012 yılının ilk altı ayında ozellikle geniş bant erişim hizmetleri başta olmak uzere, bircok alanda onemli artışlar gercekleştiğini vurguladı.

“Mobil internet abonesi son 1 yılda yuzde 80 arttı”

Geniş bant erişim hizmetlerinin, artık bilgi toplumuna donuşum surecindeki dunyada, gelişmişliği gosteren onemli gostergelerden biri olduğunun altını cizen Yıldırım, şunları kaydetti:

“Turkiye'de bundan 10 yıl once geniş bant erişim abone sayısı yalnızca 100 binin altındayken, bugun bu rakam 19 milyon kişiyi Gunumuz nitelikli suclularını bilinen yontemlerle yakalamakta zorlanan guvenlik gucleri, “akıllı” suclu avını devreye soktu.

Uygulamayla, kimlik bilgilerine ulaşılan firardaki bazı sucluların Facebook profiline ulaşılıyor. Zanlının profilindeki kişilere, “Arkadaşınız polis tarafından aranıyor. Adresini soyleyin; suca ortak olmayın” denilip, adres saptanıyor.

Kullanımı giderek artan yontem sayesinde, ozellikle hırsızlık ve dolandırıcılık failleri elle konulmuş gibi yakalanıyor. Ceşitli suclardan aranan cok sayıda şupheli, gecmişten gunumuze, teknik takip, parmak izi, kamera kaydı, tanık ifadeleri gibi yontemlerle yakalandı. Gunumuzde nitelikli sucluları yakalamak artık bilinen yontemlerle mumkun olmayınca polis de teknolojiye ayak uydurup bu yontemi geliştirdi.

POLİS MESAJ ATIYOR

Emniyet yetkilileri, ‘gunumuzde herkesin internetle ilişkisi var. Suclular da genellikle 20 ile 35 yaş aralığında oluyor. Coğunun da Facebook hesabı olduğu gerceğini gozetip, yontemi kullanmaya başladık” dedi. Polis yetkilileri, ‘Facebook uzerinden mesaj gonderdiğimiz zanlı arkadaş veya yakınları, deşifre olmaktan korkuyor. Adresi soylemediğinde, ‘suca ortak olurum’ korkusu da yaşıyor” dedi.
Kaynak
__________________