Kablosuz internet alanları uzerinden de calışabilen anında mesajlaşma yazılımları dolayısıyla GSM operatorleri SMS servislerinden eskisi kadar para kazanamıyor.

Mobil urunler ve tuketici elektroniği uzerine calışan BGR şirketinin raporuna gore, cep telefonunun ticari olarak piyasaya surulmesinin ardından yıllar boyunca operatorlerin en buyuk gelir kalemlerinden biri olan kısa mesaj (SMS) servisleri, ucretsiz sunulan anında mesajlaşma yazılımları dolayısıyla eskisi kadar gelir elde edemiyor.

Soz konusu yazılımlar arasında milyonlarca kullanıcıya hitap eden ''WhatsAPP'', hem grup mesajları, dosya transfer imkanı hem de zengin icerk platformu ile SMS servislerinin en onemli ''duşmanı'' olarak goruluyor.

ANINDA MESAJLAŞMA
Wikipedia internet sitesindeki bilgilere gore, anında mesajlaşma yazılımlarının temeli 1960 yılların ortasına dayanıyor.

Zaman icerisinde gelişen yazılım konsepti 1990'larda AOL'un sunduğu ''anında yazışma'' (instant messaging) sistemi ile boyut kazandı.

IRC (Internet Relay Chat) ekranlarına paralel olarak P2P (Peer 2 Peer) programları hızla yayılırken Yahoo, Microsoft, Google gibi şirketler kendi yazılımlarını piyasaya surduler. Bazıları da Skype gibi şirketleri satın aldı.

Akıllı cep telefonlarının yaygınlaşması ile de daha once internet uzerinden kullanılabilen soz konusu anında mesajlaşma yazılımlarının sayısı ve kapasiteleri artarken, eBuddy gibi bazı yazılımlar da tum anında mesajlaşma programlarını tek bir ekranda toplayarak kullanıcıların hayatını kolaylaştırdı.
Kaynak
__________________