Elektrikli otomobil denince akla, akusu prizde şarj edilen otomobil geliyor. Ama hidrojenli yakıt hucresiyle calışan arac da aslında elektrikli otomobil sınıfına dahil.

Elektro mobilite kavramı dillerden duşmez oldu. Son zamanlarda yakıt hucresinden soz edilmez oldu. Ama buyuk otomotivcilik kuruluşları yakıt hucresini kullanılabilir hale getirmek icin harıl, harıl calışıyorlar. Alman Daimler şirketinin yakıt hucreli prototipi guncel B modeline monte edilen yeni teknolojiden oluşuyor. Yakıt hucresi on koltukların altında. Aracın elektronik beyni de. Arka koltukların altında da uc hidrojen tupu bulunuyor. Aku ise bagajda. Elektrik motoru on aksa bağlı ve tekerlere hareketi bu motor veriyor.
Prototipin diğer modellerden hic farkı yok. Yakıt hucreli B klas Mercedes icten yanmalı motorla calışan benzerlerinden ayırt edilemiyor. Bagaj hacmi bile aynı.
Tek fark, motor devir sayacının yerinde, elektrikli motorun ne kadar elektrik cektiğini kilovatla gosteren bir saatin bulunması. Akudeki elektrik belli bir duzeyin altına duştuğunde yakıt hucresi otomatik olarak devreye giriyor ve akuyu şarj ettikten sonra yine kendiliğinden kapanıyor.
Teknoloji hazır
Yakıt hucresi hidrojen ile oksijen arasındaki reaksiyonu elektrik enerjisine donuşturuyor. Avantajı, motora elektrik veren akunun seyir sırasında şarj edilmesi. Hidrojen tuplerinin doldurulması uc dakika suruyor. Hidrojenin depolandığı tuplerin 700 barlık basınca dayanıklı hale getirilmesiyle yakıt hucreli otomobilin menzili 400 kilometrenin uzerine cıktı. Daimler şirketinin modern teknolojiler merkezinden Peter Froeschle menzilin daha da uzayacağını ve otomobilin bir depo hidrojenle kac kilometre yol alabileceğinin, yakıt tuplerinin araca nasıl yerleştirildiğine bağlı olduğunu soyluyor. Froeschle yakıt deposunu hazır modelin olculerine uydurduklarını belirtiyor ve ekliyor: "Gelecekte butun otomobiller bu yeni teknolojiye gore şekillendirilecek. Boylece daha buyuk bir depo yerleştirip yakıt hucreli otomobilin menzilini 600 ile 800 kilometreye cıkarmak mumkun olacak.”
2015'te seri uretim başlıyor
Yakıt hucresi teknolojisi son beş yılda sessiz sedasız onemli ilerlemeler kaydetti. Uzmanlar, sistemin artık oturduğunu ve maliyetlerin nasıl muşterinin elini yakmayacak duzeye indirilebileceğini araştırmaya başladıklarını belirtiyorlar. Butun buyuk şirketler 2015 yılında yakıt hucreli otomobilleri piyasaya cıkarmaya hazırlanıyor. Alman milli hidrojen ve yakıt hucresi teknolojileri birliğinden Kai Klinder bu yeni teknolojinin binek otomobillerle sınırlı kalmayacağını soyluyor.
Klinder, otomobillerde ve otobuslerde kullanılan ve yakında ucaklarda da kullanılacak olan yakıt hucresinden, ısınma ve elektrik ihtiyacını karşılaması icin beş bin eve yerleştirildiğini anlatıyor.
Uretimden tuketime yeşil enerji zinciri
Yakıt hucresi ucaklarda elektrik ihtiyacını karşılayabilir ve boylece yuku azalan turbinlerin yakıt sarfiyatı azaltılabilir. Gemilerde de limandaki butun elektrik ihtiyacı jenerator calıştırmadan yakıt hucresi tarafından karşılanabilir. Kai Kindler yakıt hucresinin geleceğin karma enerji uretiminde sağlam yer edineceğini soyluyor ve yakıt hucresinden cıkan elektriğin yeşil enerji zincirinin son halkası olabileceğini şoyle anlatıyor: “Yakıt hucresi, en verimli enerji transformatoru olduğu gibi zararlı emisyonu da sıfıra yakın. RuzgÂr enerjisinden elde edilen elektrik enerjisi elektrolizle hidrojene donuşturulebilir. İhtiyac fazlası ruzgÂr enerjisiyle hidrojen uretildiğinde bir taşla iki kuş vurulmuş olur. Hem elektrik şebekesinin yuku azalır, hem de ruzgÂr enerjisi fazlasından yakıt elde edilir.”
__________________