Windows tek ‘cip’e sığacak cihaz uyumsuzluğu bitecek

Hanife BAŞ

ABD’nin Las Vegas şehrinde duzenlenen tuketici elektroniği şovu CES 2011’in acılışında konuşan Microsoft CEO’su Steve Ballmer, Windows işletim sisteminin adapte olmaya ve gelişmeye devam ettiğini soyledi.

Ballmer, “Windows, uyuşmazlık olmadan her yerde her turlu cihazda olacak. Windows 8 olması planlanan Windows’un bir sonraki versiyonunun ‘cip uzerinde sistem-system on a chip (SOC) denilen teknolojiyi destekleyecek” dedi.

Guc kullanımını azaltıyor

Microsoft, yeni işletim sisteminde İngiliz ARM Holding tarafından tasarlanan işlemcileri kullanacak. ARM’nin cip tasarıları cep telefonundan, tablet bilgisayar televizyon kutularına kadar her yerde kullanılabiliyor. Grafik ve bilgilerin tek bir pakette kullanılmasını sağlayarak guc kullanımını azaltıyor ve cihazın pil omrunu artırıyor. Cep telefonlarının yuzde 80’i bu teknoloji uzerine tasarlandı.

Windows 8, bir yıla kadar geliyor

Ballmer, yeni surumun ne zaman geleceğini soylemese de Windows 8’in 2012’ye kadar cıkması bekleniyor. Windows 8’in coklu dokunmatik ozelliğini artırarak, tabletlerde kullanımını artırması hedefleniyor. Microsoft’un son işletim sistemi Windows 7, Ekim 2009’da piyasaya cıkmıştı. Yeni versiyonunun bu yıl ya da gelecek yılın başlarında cıkması bekleniyor. Microsoft Windows Bolumu Başkanı Steven Sinofsky ise, “Yeni bir işletim sisteminin tasarlanması 2-3 yıl alır. Ancak Windows’un yeni versiyonunun bu kadar uzun sureceğini tahmin etmiyorum” dedi. Microsoft, Windows’un mobil versiyonu olan Windows Phone 7’ye sahip. Sinofsky, Windows Phone 7’nin kucuk cihazları hedeflediğini yeni versiyonunun daha buyukler icin kullanılacağını belirtti.

Vucut hareketiyle calışan Kinect 8 milyon sattı

STEVE Ballmer, Xbox oyun konsolu ve Windows Phone 7 hakkında şoyle konuştu: “Windows Phone 7 icin guncellemeler, cevap verme hızını artırma ve kopyala yapıştır ozelliği ekleme olacak. Vucut hareketiyle calışan Kinect de geliştirilecek. Detaylı hareketleri algılayacak, gulme ve goz kaldırma gibi. Bu uygulama Avatar Kinect olarak adlandırılıyor.”

Kanepede otururken TV’den internete gir

SONY, CES 2011’de Bravia TV’leri vitrine cıkardı. İnternet ozellikleri ve buna eklenmiş olan kanallar ve servislerle herkes istediği iceriği izleyebilecek. Kanepede uzanırken televizyondan internete girmek mumkun olacak. Sony Avrupa TV Pazarlama Direktoru Patrick Naltet, “İnternet iceriği, akıllı teknoloji ve ozellikler, insanların TV hakkındaki duşuncelerini değiştirecek” dedi.

Motorola da tablet savaşına girdi

MOTOROLA da Xoom’u CES’te tanıttı. Google Android 3.0 işletim sistemine sahip tablet, iki ay icinde satışa cıkacak. 1 Gigahertz cift cekirdekli Nvidia Tegra 2 işlemci kullanan tablet, 10.1 inc buyukluğunde. Xoom’un, 4G ve LTE desteği var. Arkasında ve onunde iki kamerası bulunan tablet 730 gram ağırlığında.