Guney Afrika'da bulunan devekuşu yumurta fosillerini inceleyen bilimciler, atalarımızın kabuklar uzerine cizdikleri sembollerle haberleştiklerini keşfetti.



Diepkloof Rock Shelter kenti dışında yapilan kazilarda 60 bin yıllık devekuşu yumurtasının ustunde cizimlere rastlayan bilim insanları 10 yıl suren calışma sonucunda bunların ‘haberleşme aracı’ olduğuna karar verdi. Ulusal Bilim Akademisi’nde yayımlanan makaleye gore atalarımız yumurta kabukları ustundeki şekiller aracılığıyla haberleşiyordu.
Araştırmaya katılan Bordeaux Universitesi'nden Dr. Pierre-Jean Texier, yumurta kabuklarının uzerindeki capraz ve duzenli sembollerin kesinlikle karanlık cağ insanlarının kullandığı bir iletişim metodu olduğunu acıkladı.
Texier, şimdi bu metodun esasen bireysel ya da topluluklar arası haberleşme icin kullanılıp kullanılmadığını araştırmaya başladıklarını belirtti. Texier, yeni bulguların atalarımızın nasıl iletişim kurduğuna ilişkin araştırmalarda bir mihenk taşı olduğunu ifade etti.
Simgesel duşunme, başka bir deyişle ‘başkasına kendi duşuncesini anlatma yeteneği’nin ilk adımı olarak gorulen bu davranış, insanların bir araya gelip medeniyetler kurma yolundaki bebek adımları olarak goruluyor.
Bilimcilere gore insan davranışındaki bu ilerlemenin ne zaman ve nerde başladığı, ‘insan evrimi'ni anlamada kritik bir nokta.
Daha once İsrail ve Cezayir’deki mağaralarda bulunan 100 bin mucehver insanlığın ilk sembolik duşunme orneği olarak gosteriliyordu. Yumurta kabukları daha erken bir tarihe ait olması ve 'mesaj' taşıyan yumurta kabuklarının cok sayıda bulunması, son bulguların bilimsel değerini eşsiz kılıyor.

__________________