Facebook’ta calışan ilk Turk kadını Selena Cevik, aynı zamanda Facebook’un da 450’nci calışanı… Facebook’ta 4.5 yıl calıştıktan sonra işi bırakan Cevik, Facebook’ta yaşadıklarını anlattı.
Turkiye’de işletme bolumu bitiren ve ardından 2005 yılının Ağustos ayında yuksek lisans icin ABD’nin Los Angeles eyaletine giden Cevik, eğitiminin bitmesiyle birlikte Facebook’ta calışan arkadaşı Ozgur Demir aracılığıyla iş goruşmesine gitti. 7’den fazla iş goruşmesine giren Cevik, o gunleri şoyle anlattı: “Bircok goruşmeye girdim ama Ozgur’un referans olması işe girmemde buyuk rol oynadı.
Bana başka bir ulkede ofis acsak gider misiniz sorusunu yonelttiklerinde evet dedim.” Cevik, goruşmede analitik olup olmadığının olculduğunu dile getirirken, sozlerini şoyle surdurdu: “Bana Turkiye’nin Facebook’a neden bu kadar ilgi gosterdiğini sordular. Ben de daha once Microsoft’un geliştirdiği MSN servisinin yoğun ilgi gorduğunu ve bunun Facebook’a olan ilgiyi artırdığını soyledim.”
TURK TAKIMINI KURAN İKİ KİŞİDEN BİRİ
2008 yılının Mart ayında Facebook’ta işbaşı yapan Cevik, Facebook’a giren ilk Turk kadını olma ozelliğini taşıyor. Facebook’un 3 numaralı Turk calışanı olan Cevik, aynı zamanda Facebook’un da 450’nci calışanı. Cevik şirket icinde kurulan Turk Takımının iki kurucusundan biriydi. Facebook’u Turkce’ye cevirmeye ilk o başladı. Ekip olarak Turkiye’deki kullanıcıların rehberliğini yaptığını kaydeden Cevik, daha sonra Hate Team isimli ekibe katıldı. Burada Facebook’un koyduğu kuralları uzerine calışan ve icerik otomasyonuyla uğraşan Cevik, hesaplarda kotuye kullanım veya aykırı bir durum tespit ettiğinde hesapları kapatabilme yetkisine sahipti. Her gun bu cercevede milyonlarca raporun kendi ekiplerine sunulduğuna dikkat ceken Cevik, buna rağmen ekipte kendisi dahil 10 kişi olduğunu, bu nedenle ozel bir algoritmanın geliştirildiğini belirtti.
CALIŞMA SAATİ DİYE BİR ŞEY YOK
Selena Cevik, cok yoğun calıştıklarını ısrarla belirtse de, şirketteki calışma esnekliğini şoyle anlattı: “Bize bir iş verilir ve o işi bitirmek icin calışırdık. Bizim mesai saatimiz yoktu, oğlen şirkette iki saat uyuklarken kimse karışmazdı. İstenen verilen işi zamanında bitirmekdi, o kadar.” Cevik, calışanların yıllık 21 gun izin hakkı olduğunu da sozlerine ekledi.
FACEBOOK’TAN İSTİFA ETTİ
4,5 sene Facebook’ta kaldığını anlatan Cevik, şirketten neden istifa ettiğini şoyle anlattı: “4,5 sene uzun bir zamandı. İşe girerken ben de dahil calışanlara hisse veriyorlar. O kadar yoğun calışıyorduk ki başımızı kaşıyacak vaktimiz yoktu. Buradaki birikimimle Turkiye’de faydalı işler cıkarabileceğimi de duşunerek istifamı verdim. Hic pişman değilim.”
Abdullah Gul İLE GORUŞTU
Bugunlerde Silikon Vadisi’nde bulunan Turkish – American Business Connection isimli bir dernekte calışan Cevik, Twitter, Google ve Cisco gibi teknoloji şirketlerinde calışan Turkleri bir araya getiriyor. Bunun dışında Turkiye’den gelen hukumet yetkilileri veya unlu isimlerin de kendilerine geldiğini anlatan Cevik, gelenlere Facebook dahil Silikon Vadisi’ndeki şirketleri gezdirdiklerini kaydetti. Cevik, “Cumhurbaşkanı Abdullah Gul, Silikon Vadisi’ne geldiğinde kendisiyle konuşma şansım oldu. Bana “Facebook neden Turkiye’de şube acmıyor” diye sorduğunda “vergi ve bazı hukuksal uyuşmazlıklar yuzunden” diye cevap verdiğimi hatırlıyorum” dedi.
KİRA YARDIMI YAPIYOR
Silikon Vadisi’nde kiraların yuksek olduğuna dikkat ceken Cevik, Facebook’un kira masraflarının bir kısmını odediğini soyledi ve şunları soyledi: “Yemek ve ulaştırma giderleri dahil bircok ihtiyacımızı Facebook karşılardı.”
FACEBOOK’TAN HİSSE ALDI
Her yıl şirket genelinde calışanların yuzde 5’inin işine son verildiğini kaydeden Cevik, işe başlayanlara Facebook’tan hisse verildiğini dile getirdi ve ekledi: “İlk yıl hisselerimin yuzde 25’ini aldım. Bir yılı bitirdiğimde aydan aya hissemi almaya devam ettim.”
MUHENDİSLER FACEBOOK’A DAHA RAHAT GİREBİLİR
Ankara doğumlu olan 31 yaşındaki Selena Cevik, İngilizce’yi biliyor. Kardeşinin Samsung’un Kore merkez binasında bir donem calıştığını belirten Cevik, ozellikle muhendislerin Facebook dahil Silikon Vadisi’nde iş bulma şansının daha yuksek olduğunun altını cizdi.
İSTESEM HER HESABA GİREBİLİRDİM
Cevik, istediği taktirde Facebook hesaplarına bir şekilde girebileceğini; ancak Facebook’a girerken imzaladığı anlaşma gereği bunun yasak olduğunu anlattı. Cevik, bu yasağın delinmesiyle beraber o calışanın anında kapının onune konulduğunu dile getirdi.
kaynak
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Facebook'ta calışan ilk Turk kadın neden istifa etti! [BT]