Google’ın gecmişte Java yazılımının ureticisi Sun Microsystems icin calışmış olan iki muhendisi, dun Google-Oracle davasında mahkemeye ifade verdi.
Muhendislerin lisans konusunda acık veren e-mailleri ve Java kodlarını kullandıları yonundeki acıklamaları, davayı Google icin donulmesi cok zor bir noktaya getirebilir.
Oracle, sahibi olduğu Sun Microsystems'in urettiği Java yazılımının, Google tarafından izinsiz olarak Android işletim sisteminde kullanıldığını one surerek mahkemeye başvurmuştu. Oracle avukatları, Google yazılımcısı Tim Lindholm’un Android’in geliştirildiği donemde meslektaşlarına atmış olduğu ve “Java’yı kullanmak icin lisans almaları gerektiğini ifade eden e-mail'i” dun mahkemeye sundu.
Soz konusu e-mailde Lindholm, “Java’nın Google Android ve Chrome’da kullanılabilmesi icin, Larry Page ve Sergey Brin (şirketin kurucuları) bize neler yapılması gerektiğini sordu... Bunları onceden gozden gecirmiştik ve Java icin bir lisans alınması konusunda anlaşma yapılması gerektiği sonucuna vardık” ifadesini kullanmıştı.
Google, soz konusu e-mailin avukat-muvekkil gizliliği kapsamında saklı tutulmasını istemiş ancak davanın yargcı bu talebi reddetmişti. Oracle, Java’nın izinsiz kullanıldığı gerekcesiyle Google’dan telif hakları ihlali kapsamında bir milyar dolar tazminat istiyor. Hukukcukar, e-mail’in, Google’ın telif haklarını ihlal ettiğine karar verilmesi aşamasında yeterli olabileceğini duşunuyor.
Lindholm, dun mahkemeye verdiği ifade de, “e-mailinde Google’ın Sun MicroSystems şirketinden lisans alması gerektiğini ifade etmediğini” soyledi. Google yazılımcısı, “Her hangi bir taraftan alınması gereken spesifik bir lisanstan bahsetmedim” dedi.
Lindholm, 2005 yılında Google’a katılmadan once Sun Microsystems’ta orijinal Java yazılımının geliştirilmesinde rol oynayan biriydi. Oracle, 2010 yılında 7.4 milyar dolarlık bir anlaşmayla Sun’ı satın aldı. Lindholm, eski bir calışanı olduğu icin Google ile Sun arasındaki muzakerelerde yer aldığını ancak bu goruşmelerin Android değil, veri merkezleri hakkında olduğunu soyledi.
“HATIRLAMIYORUM”
Mahkemeye ifade veren Google calışanlarından bir diğeri, Google’ın Java projesinin şefi olarak kabul edilen Joshua Bloch’du. Oracle avukatları, gecmişte Sun icin calışan Bloch’a, Android’in geliştirilmesi aşamasında Java’daki dokuz satırlık “rangeCheck” kodunu kullanıp kullanmadığını sordu. Bloch, “Hatırlamıyorum” cevabını verdi.
Ancak, 2011 yılına ait bir ifadesinde, Android’de aynı dizinde ve aynı adda kodun yer aldığını, kısaca kopyalamış olabileceğini ifade etti. Bloch, telif hakları Sun’a ait koda erişim sağlayıp sağlamadığını hatırlamadığını ancak bunun yaşanmış olabileceğini de belirtti. Google yazılımcısı, “Kodu yazdığıma inanıyorum... Eğer yaptıysam, bu bir hataydı ve ozur dilerim” dedi.
“TEMİZ ODA”
Google, Android’in geliştirilmesi aşamasında muhendisleri icin “temiz bir oda” oluşturduğunu iddia ediyor. Ancak işletim sisteminin geliştirilmesinde yer alan muhendislerinin kendi ağızlarından Java kodlarını kullandıklarını ifade etmeleri, Google’ı zor duruma duşurecek gibi gorunuyor.
The Verge sitesi, “Anlaşıldığı kadarıyla, Bloch’un Android uzerinde calıştığı donemde, kimse gecmişte Sun icin calışmış olmasının uygun olup olmadığı konusunda onunla temasa gecmedi” yorumunu yaptı.
Google, “rangeCheck” kodunu Android’in Dondurmalı Sandvic (4.0) versiyonunda cıkarmıştı. Google’ı, “Java’nın uygunsuz bir kopyasını geliştirmekle” suclayan Oracle, en son duruşmanın ardından onemli bir koz elde etmiş gorunuyor
Kaynak
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Oracle onemli koz elde etti!