Kişisel bilgisayarlar, akıllı telefonlar, navigasyon cihazları… Artık nereye donsek gelişen bilgi teknolojilerinin urunu bir medya aracıyla yuz yuzeyiz. Uzmanlar bu gelişmenin cocukları nasıl etkilediğini araştırdı.
Ulm Universitesi Psikiyatri Bolumu oğretim gorevlilerinden Prof. Manfred Spitzer, evlere giren bilgi teknolojilerinin genc kuşaklara ciddi zarar verdiğine inanıyor. Prof. Spitzer, kişisel bilgisayar ve playstation gibi oyun konsollarını "oğrenmeyi onleyici makineler" olarak tanımlıyor:
"İki, uc yaşına gelene kadar cocukların ekranlı medya araclarından oğrenebileceği hicbir şey yok. Cocuk buna rağmen bu medya araclarının karşısına gecerse konuşma bozukluğu ortaya cıkar, ki bu da kanıtlanmıştır. Bir, iki ya da ucuncu sınıfa giden bir cocuğa oyun konsoluyla birlikte kotu notlar ve derslerde sorunlar da hediye ediyorsunuz. 15 yaşındaki bir cocuğun odasındaki bilgisayar, derslerine iyi değil, olumsuz yonde katkı yapar. Bu da 250 bin oğrencinin katıldığı bir PİSA araştırmasıyla kanıtlanmıştır."
"Kullanılmayan beyin kuculuyor"
Prof. Spitzer'e gore genc kuşaklar dijital cihazlarla cok fazla vakit geciriyor. Spitzer, bu gelişmenin genclerin eğitim sureclerine darbe vurduğuna inanıyor. Prof. Manfred Spitzer, bilgisayarın normalde insan beyninin duzenlediği zihinsel faaliyetleri ustlendiğine de dikkat cekiyor. Oysa beynimizi "akıllı" hale getiren, dinc tutan işte tam da bu zihinsel faaliyetler.
Spitzer, beynimizi bir kasın performansıyla kıyaslıyor. Egzersizlerle zinde tutulmayan bir kas nasıl zamanla erirse beyin de "kullanılmamaktan" oturu etkileniyor. Prof. Manfred Spitzer, surekli navigasyon cihazı kullanan bir kişinin yon duygusunun zamanla captan duştuğunu, hatta beynin ilgili bolumu hipokampusun kuculduğunu savunuyor.
Yeni boyutlar
Prof. Spitzer'in bilgisayar karşıtı tutumu bazı eğitimciler tarafından eleştiriliyor. Mainz Universitesi'nde medya pedagojisi dersleri veren Prof. Stefan Aufenanger, aşırıya kacmadan, eğitimde yeni medya araclarını kullanmak gerektiğini belirtiyor:
"Bazı aşırı meraklı ebeveynler var, cocukları bu işlere ne kadar erken girişirse, ileride mesleki şansları o kadar iyi olur diye duşunuyorlar. Bu tamamen sacmalık."
Prof. Stefan Aufenanger, uygun yontemlerin tercih edilmesi durumunda yeni medya araclarının oğrenmede daha once gundemde olmayan boyutlara kapı aralayacağını belirtiyor:
"Bilgisayar cok daha fazla gorsel malzeme sunuyor. Denemelere imkÂn tanıyor. Belli koşullar değiştirildiğinde bunun sonucları ne olur? Bunun uzerine kafa yorabiliyorsunuz. Bilgisayar ortamında bir kentin ve işleyişinin simule edildiği oyunları duşunun. Butun bunları bilgisayar sunuyor."
"Medya aracını şeytanlaştırmayın"
Avrupa'nın en buyuk eğitim fuarı didacta'nın genel muduru, eğitimci Wassilios Fthenakis ise yeni medya araclarının şeytanlaştırılmasına karşı cıkıyor:
"Şimdiye kadar yapılan araştırmalar medya aracının kendisinin zararlı olduğuna dair bir kanıt ortaya koymadı. İcerik ya da medyanın kullanım suresinin verdiği zarardan soz edilebilir. Sozkonusu medya aracının belli bir yaş grubuna uygun olup olmadığı tartışılabilir. Tartışmada yalnızca medya aracının kendisine odaklanırsanız, belirleyici onemdeki faktorleri gozden kacırırsınız."
Wassilios Fthenakis, bu alanda ebeveynlerin payına onemli bir sorumluluk payı duştuğune inanıyor. Fthenakis, yasaklamanın cozum olmadığına inanıyor. Uzmana gore ekran karşısında fazla zaman geciren gencin elinden bilgisayarını almak doğru değil. Wassilios Fthenakis'a gore yasaklama yerine diyalog tercih edilmeli:
"Medya araclarını kotuleyeceğimize cocukların erken yaştan itibaren alışmasını sağlamalıyız. Ancak bu iş sadece piyasaya bırakılmamalı. Bu noktada eğitim sisteminin de sağlayacağı onemli bir katkı payı goruyorum."
Kaynak
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Bilgisayar aptallaştırıyor mu? [BT]