Kurumsala Hazır İşletim Sistemi Yarışında BlackBerry ve Apple onde gidiyor.

Endustri analistleri ve Trend Micro tarafından değerlendirilen yeni araştırma hangi platformun iş ortamında kullanılabilecek kadar guvenli ve yonetilebilir olduğunu ortaya koydu.

Bulut tabanlı guvenlik yazılımı ve hizmetleri lideri Trend Micro, ceşitli mobil platformları kurumların kullanım ihtiyaclarını karşılama konusunda karşılaştırdığı yeni araştırmasını duyurdu. Altimeter Grup, Bloor Araştırma ve Trend Micro uzmanları tarafından değerlendirilen araştırmanın sonucları acıkca gosteriyor ki; BlackBerry 7.0 araştırmacılardan en yuksek puanı aldı. Kurumsal muşterilerin ihtiyaclarını karşılamak konusunda Apple iOS5, Windows Phone 7.5 ve Google Android 2.3 sıralaması oluştu.

Bulgulardan one cıkanlar

Platformların her biri gomulu guvenlik, uygulama guvenliği, kimlik doğrulama, cihaz temizleme, cihaz guvenlik duvarı, sanallaştırma ve pek cok başka faktorun kombinasyonuna gore puanlandırıldı. BlackBerry bu değerlendirmede en yuksek ortalama puanı (2.89) aldı. Onu iOS (1.7), Windows Phone (1.61) ve Android (1.37) takip etti.

Bulgular aşağıdaki gibi sıralandı:

BlackBerry – Araştırmacılar, kurumsal seviyede guvenlik ve yonetilebilirliğin, bu platfomu en zor mobil roller icin bile tercih edilir hale getirdiği şeklinde yorumda bulundu. Bununla birlikte BlackBerry, Kurumsal Sunucu (BES) uzerinden erişilebilir ya da uygulanabilir olan pek cok ozellik ve koruma, BlackBerry İnternet Hizmetleri (BIS) ile kullanıcı onaylı cihazlarda bulunmuyor. Aslında, cihazdaki şifre korumasının kaldırılması gibi yuksek risk taşıyan aktiviteleri kısıtlayan en guclu ozelliklerin bazıları, eğer kullanıcı cihazı BES uzerinden onaylamıyorsa pasif hale getirilebiliyor.

Apple - iOS uygulama mimarisi doğal olarak kullanıcılara yukseltilmiş guvenlik sağlıyor, cunku butun uygulamalar bir hafıza ortamında "ayrıştırılarak" koruma altına alınıyor. iOS'ta guvenlik iPhone ve iPad'in fiziksel ozelliklerine kadar genişletilmiş durumda. Bu cihazlara kullanıcılar icin ayrı bir seviyede guvenlik ihtiyacı doğuran harici depolama cihazları bağlamanın bile hicbir yolu bulunmuyor. Ayrıca Apple, Blackberry'e kıyasla BT yoneticilerinin cihaz uzerinde tamamen kontrol sağlaması nedeniyle tercih edilebilir duruyor. Zira BT bolumleri iOS'lardaki oğeleri ayarlamak icin kullanıcının onayını alması gerekiyor.

§ Windows Phone - Microsoft gecmişten dersini almış ve bu doğrultuda Windows Phone ile makul derecede sağlıklı ve guvenli bir akıllı telefon işletim sistemi tasarlamış. İşletim sistemi ayrıştırma sureclerini tasarlamak icin oncelikler ve ayırma teknikleri kullanıyor. Sandbox'lar ile oluşturulan "sınırlar", sınırları belirlenmiş bir alana işletim sisteminin ulaşabileceği sistem ozelliklerinin belirlenmesini belirleyen kurum politikasını temel alıyor.

Android – Android işletim sisteminin cok yeni surumleri (4.x) olmasına rağmen, 2.x surumu hÂl eski ve yeni telefonlarda populerliğini koruyor. Bu durum guvenlik riskini de kendi icinde barındırıyor. Zira, işletim sistemi icin gercekleştirilen guncellemelerin bir anlamı bulunmuyor ve bircok kullanıcı kritik acıklar nedeniyle bilinmeyen bir sure boyunca korumasız kalıyor. Olumlu yonune bakılırsa bu ayrıcalıklı bir işletim sistemi ve uygulamalar onay olmadan ağa bağlanamıyor. Uygulamalar kendi sandbox korumasıyla cevreleniyor ve izinler her uygulama ozelinde kullanıcı tarafından belirleniyor. Ne yazık ki, son kullanıcılar izin istenen diyalog kutusunu yeterince dikkatli okumuyor. İzin bir kez verildiğinde uygulama istediklerini gercekleştirebiliyor.

Calıştığı guvenlik insanlarının, calışanların kendi cihazlarını iş icin de kullanması (consumerization) ve bu cihazların hızla adapte olmasından endişe duyduğunu dile getiren Bloor Araştırma Guvenlik Uygulama Lideri Nigel Stanley, "Teknik zorluklar bir yana, şirketlerin mobil cihazlarına guvenlik politikaları belirlemeleri ve kullanıcı eğitimini desteklemelerinin onemini anlamaları gerekiyor" dedi.

Trend Micro CTO'su ve raporu hazırlayanlardan biri olan Raimund Genes, "Hızla artan ve durdurulamayan kendi cihazını yanında getir (BYOD) ve consumerization furyasıyla, her mobil cihaz işe risk getiriyor. Bu sonuclarda ilginc olansa, bazı mobil platformlar kurumsal cizgide oldukca donuşum gostermişken, hÂl guclu bir 'tuketici pazarlama' kalıntısı bazı ceyreklerde karşımıza cıkıyor ve bu durum kurumsal alandaki calışma surecini olumsuz etkiliyor. Sahiden de, raporda incelediğimiz bazı niteliklerin hÂl kesin olarak 'kurumlara hazır olmadığı' goruluyor" yorumunda bulundu.

chip