Milli Eğitim Bakanı Ziya Selcuk, ASELSAN ile Turkiye'nin ortaoğretim alanında savunma sanayi sistemlerine yonelik ilk mesleki ve teknik anadolu lisesinin kurulmasını sağlayacak protokole ilişkin, "İnşallah bu bir numune olacak ve bununla ilgili benzer kuruluşlarımızda benzer atılımlar hayata gecireceğiz." dedi.
Selcuk, Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ile ASELSAN Genel Muduru Haluk Gorgun'un katılımıyla savunma sanayinin ihtiyacı olan nitelikli iş gucunun yetiştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Mudurluğu (MTEGM) ile ASELSAN arasında şirketin Macunkoy Tesisleri'ndeki iş birliği protokolu imza toreni gercekleştirildi.

Bakan Selcuk, burada yaptığı konuşmada, onemi ve anlamı acısından protokolun ASELSAN tesislerinde imzalanmasından dolayı yetkililere teşekkurlerini ileterek, oğrencilerin bu tesisi sadece gezmesinin bile ufuklarını geliştireceğini vurguladı.

Cocukların artık farklı bir geleceğe doğru ilerlediğine işaret eden Selcuk, "Bugun okula başlayan cocukların 2040'larda iş hayatına atılacağını duşunursek onları cok farklı bir cağın, gercekten benim kuşağımın kendini taş devrinde hissedeceği kadar farklı bir geleceğin beklediğini tahmin etmek mumkun." değerlendirmesinde bulundu.

Soz konusu cağa cok farklı isimler verildiğini, bunlardan birinin de "tekillik cağı" olduğunu anlatan Selcuk, "Yani dijital, fiziksel ve biyolojik olanın aynı bedende, vucutta olacağı bir cağdan soz ediyoruz. Buradaki makinelerin aynı zamanda biyolojik ve dijital olanı da icine aldığı bir gelecekten soz ediyoruz. Belki 15-20 sene sonra bu ucunun bir arada olduğu makine, techizat ve aksamları burada gorme imkanımız da olacak. Boyle bir geleceğe hazırlanan cocukların da hak ettiği bazı değerler var ve biz o değerleri vermekle mukellef olan insanlarız. Cunku belirli makamlarda oturuyoruz." ifadelerini kullandı.

KURUMLARI, İNSANLARI BİR ARAYA GETİRME HEDEFİ

Bakan Selcuk, bugun gunluk hayatta gorulen bircok arac ve gerecin "uzaydan gelen bilim" olarak tasvir edildiğini belirterek, ozellikle NASA'nın bazı calışmaları, astronotlar ve uzaydaki ihtiyaclar icin geliştirilen pek cok arac gerecin "tencere-tava", "nabız olcer" gibi gunluk hayatın icerisine girdiğini dile getirdi.

Selcuk, şu değerlendirmede bulundu:

"Eminim ki burada uretilen bazı şeyler bizim Organize Sanayi Bolgemizdeki sıradan ureticilerin ihtiyaclarını da doyuracak birtakım bilgileri icerecektir. Bu anlamda belki şunu soylemek lazım, biz bağımsız olarak calışma konusunda elbette bazı yetkinliklere sahibiz ama bu cağın takım olma, ekip olma becerisi one cıktığı bir cağ olduğu rahatlıkla soylenebilir. Aslında takım olma sadece insanlar arasında değil kurumlar arasında da bir takım olmadan cok rahatlıkla soz edilebilir. Ekip olmamız ve bir ekosisteme ortak olarak hizmet etmemiz gerekiyor.

Eğer biz bu ekosistemi kurar ve bir habitat yeşertebilirsek herkes bulunduğu yerde urettiği katma değeri aritmetik olarak artırmak değil artık tekillik cağının gerektirdiği ussel bir artışla ortaya koyma zaruretiyle karşı karşıya gelecektir. Cunku bizim artık aritmetik ya da geometrik artışla dunyayla rekabet etme ihtimalimiz cok da kalmadı. Yeni teknolojilerin sağladığı imkanlarla ussel birtakım değişimler, donuşumler yapmak cok mumkun. O da bu ekosistemi getirmekle mumkun oluyor. Yani kurumları, insanları bir araya getirmek ve bir senkronizasyon oluşturmak. Bu anlamda burada bu atmosferdeki yapının bunu doğuracağı konusundaki kanaatim cok guclu."

ASELSAN'ın calışmalarının onemine vurgu yapan Selcuk, "Burada urettiğiniz her eser cocuklarımızın kalbine ozguven olarak yerleşiyor. O anlamda Turk milleti olarak ASELSAN'a ayrı bir muteşekkir olma borcumuz var." dedi.

Bakan Selcuk, calışmada emeği gecen herkese teşekkurlerini ileterek, "Cok değerli arkadaşım, dostum, Bakan Yardımcımız Mahmut (Ozer) Bey'in bu konuyla ilgili ısrarı, peş peşe yaptığı birtakım goruşmeler ve bu meselenin hayat gecebilmesi icin gosterdiği ustun gayret ve Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Mudurluğumuzun bu konudaki cabası cok takdire değer. İnşallah bu bir numune olacak ve bununla ilgili benzer kuruluşlarımızda benzer atılımlar hayata gecireceğiz." diye konuştu.

Konuşmaların ardından Bakan Selcuk, Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, ASELSAN Yonetim Kurulu Başkanı Haluk Gorgun, Bakanlık Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Muduru Kemal Varın Numanoğlu ve ASELSAN Kurumsal İletim Genel Mudur Yardımcısı Hakan Karataş tarafından protokol imzalandı.

BAKAN SELCUK'A HEDİYE

ASELSAN Genel Muduru Haluk Gorgun, Bakan Selcuk'a "Korkut" silah sisteminin maketini hediye etti. Ardından Bakan Selcuk, ASELSAN tesislerinde incelemelerde bulunarak, yetkililerden bilgi aldı.

Torene Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Ozer de katıldı.

ORTAOĞRETİMDE SAVUNMA SİSTEMLERİ ALANINDAKİ İLK LİSE

İmzalanan protokolle MTEGM ve ASELSAN iş birliğiyle savunma sanayine yonelik nitelikli insan gucunu yetiştirmek amacıyla yapılacak mesleki ve teknik eğitim faaliyetleri belirlendi. Protokol kapsamında ASELSAN ile Turkiye'nin ortaoğretim alanında savunma sanayi sistemlerine yonelik ilk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kurulacak.

Acılacak ASELSAN Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde, "Elektrik-Elektronik Teknolojisi", "Makine Teknolojisi" alanları ile "Savunma Elektronik Sistemleri" ve "Savunma Mekanik Sistemleri" dalı programları acılacak. Soz konusu dalların oğretim programları savunma sanayi ihtiyaclarına yonelik olarak ASELSAN ve MTEGM tarafından oluşturulacak bir calışma ekibiyle geliştirilip, guncellenecek.

Alan/dal derslerinden uygun bulunanlar ASELSAN eğiticileri ve uzmanlarınca verilecek. Okulun alan oğrencilerinden uygun olanlara ASELSAN tesislerinde staj imkanı da sağlanacak.

Okul atolye ve laboratuvarlarının yeni teknolojilere dayalı olarak donatılması, desteklenmesi, okul alan mezunlarının ASELSAN'da istihdamlarına oncelik sağlanması, okulun başarılı oğrencilerine burs verilmesi, okula temrinlik malzeme desteğinin sağlanması, okul mezunlarından uygun bulunanlara, araştırma universitelerinin ASELSAN'ın ilgi alanına giren muhendislik bolumlerinde oğrenim gormeleri halinde, yuksekoğrenimleri sırasında burs verilmesi gibi faaliyetler de protokol kapsamında ASELSAN tarafından gercekleştirilecek.

Kaynak