ABD'li uzmanlar geliştirdi: 'Nanoparcacık robot'lar kanda seyahat edip kanserli hucreyi buluyor, sonra da icine girip hastalığa yol acan geni bloke ediyor...


Amerikalı araştırmacılar, kanda yaptığı yolculukla kanserli tumoru bularak icine giren ve hastalığa yol acan geni bloke edebilen bir ‘nanoparcacık robot’ geliştirdi.

İnsanda kullanılması mumkun olabilecek bu yeni tedavi turune RNA mudahalesi (RNAi) adı veriliyor. Onde gelen ilac firmaları kanser, korluk veya AIDS gibi hastalıkların gelişiminde rol oynayan proteinleri ureten genlerin devre dışı bırakılması yontemi uzerine cok sayıda calışma yurutuyor.

İlac devleri işin peşinde
Daha once de, yağ veya lipidler kullanılarak, tumordeki hedefe varma yontemleri geliştirilmişti. Pfizer, Roche ve Alnylam gibi ilac devleri geliştirdikleri RNAi ilaclarını hedefe goturmeye odaklanmışlardı.

Araştırmaya onderlik eden, kimyasal muhendislik profesoru Mark Davis’in tumorun hedeflenen yere ulaşması ve mekanizmanın işlemesi acısından heyecan verici bir noktada olduklarını belirttiği yontemde, kanserli hucreyi bulan parcacık iceriye girip mudahale edici RNA veya ‘siRNA’yı bırakıyor. Boylece ‘ribonukleotid reduktaz’ denen ve kanserin buyumesine yol acan proteini ureten gen bloke ediliyor.

Davis, bu tedavinin tumoru kucultup kucultmeyeceğini henuz bilmediklerini ancak tedavinin guvenliği acısından da henuz bir şey soyleyemeyeceklerini soyluyor.

İlk deneyler başarılı
Ceşitli tipte tumorlere sahip kanser hastalarında birinci aşama klinik deneylerinde hastalara 21 gunde dort kez, 30’ar dakikalık seanslarla parcacıkların oluşturduğu ilac verildi. Daha sonra alınan orneklerde, parcacıkların tumor hucrelerinin icine girdikleri anlaşıldı ve parcacığın yani robotun taşıdığı RNA’nın gorevini yaptığı, kanserin gelişimine yol acan proteinin calışmasını engellediği gozlendi.


e kolay

__________________