Japonya tarafından uzaya gonderilen Kirobo 'Bir robot, cok daha parlak bir gelecek icin kucuk bir adım attı' sozleriyle uzayda konuşan ilk robot oldu.
Gectiğimiz ay, Japon Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) tarafından uzaya fırlatılan konuşan robot Kirobo, ilk sesli mesajını dunyaya yolladı. Erkek bir Japon astronot biciminde uretilen Kirobo, "21 Ağustos 2013, bir robot herkes icin cok daha parlak bir gelecek adına kucuk bir adım attı" şeklindeki sozleriyle, uzayda konuşan ilk robot oldu. JAXA'dan yapılan acıklamada, Japon astronot Koichi Wakata'nın kasım ya da aralık ayında Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) ayak basarak, ulkesinin uzaydaki calışmalarını surduren ekibe katılacağı kaydedildi. Wakata'nın, daha sonra Kirobo ile bir konuşma gercekleştireceği, bunun da bir robotla bir insan arasında uzayda yaşanan ilk diyalog olacağı bildirildi. Konuşmanın, Japonya'nın ISS'teki modulu 'Kibo'da yaşanacağı acıklandı. Kibo, Japon dilinde "umut" anlamına geliyor.

GOREV: İLETİŞİM

Tokyo Universitesi İleri Teknoloji Merkezi'nde, Dentsu, Robo Garage ve Toyota şirketlerinin desteğiyle uretilen Kirobo, 4 Ağustos'ta Japonya'daki Tanegashima Uzay Merkezi'nden fırlatıldıktan sonra, ISS'teki varış noktasına 10 Ağustos'ta ulaşmıştı. Uretim surecine JAXA'nın de aktif şekilde destek verdiği Kirobo'nun icinde yer aldığı proje, insanlarla robotların uzaydaki iletişim bicimlerini gozlemlemeyi amaclıyor. Kirobo'nun bir gorevinin de, yıl sonunda kendisine katılacak olan astronot Koichi Wakata'nın konuşmalarını kayıt altına almak olduğu belirtildi.

Kaynak