Teknoloji dunyasını yakından ilgilendiren Flash - HTML5 kıyaslaması, Adobe yoneticileri tarafından yapılan yeni acıklamalarla farklı bir boyut kazanacak gibi gorunuyor.Bu bu hafta icinde yapılan MAX Geliştiriciler Konferansı'nda Adobe firmasının tepe yoneticileri Flash ve HTML 5 ile ilgili farklı yorumlarıyla dikkat cekti.
Bilindiği uzere Apple ve Google, teknoloji dunyasındaki tutumlarıyla bu iki kavramın arkasında durduklarını gosteren bir tavır takınmışlardı. Apple'ın ısrarla Flash'ı dışlayıp HTML 5'e yonelmesi ve Google'ın mobil işletim sistemi Android'e Flash'ı 10.1 numaralı versiyonu tam olarak entegre etmesi, bu pazarda Flash ve HTML 5 arasında yaşanan bir savaşı başlattı.Adobe'un tepe yoneticilerinden Kevin Lynch, yaptığı acıklamada Flash ve HTML'in aynı anda kullanımının teknolojiyi daha ileri seviyelere taşıyacağını savundu. Kevin Lynch, "Flash, HTML'in yapmadığı şeyleri de yapabiliyor ve tamamlayıcı bir ozelliğe sahip" diyerek bu ikilinin birlikte kullanımında bile Flash'ın oncu guc olması gerektiğini savundu.Kevin Lynch, Flash icin hazırlanacak olan Molehill 3D API'yi işaret ederek, HTML 5 ve Flash'ın ortak kullanımının web'i ve web tarayıcılarını cok daha ilerii seviyelere taşıyacağını belirtti.Lynch, bu iki kavrama dengeli bir bicimde yaklaşılması gerektiğini tekrarlayarak, HTML'in uygulanmasının karmaşık olduğunu fakat HTML 5'i de kullanarak daha yeni ozelliklere sahip olacağını, diğer yandan Flash ile yapılan iceriklerin her işletim sisteminde ve donanımda daima akıcı olarak kullanılabileceğini belirtti.Adobe cephesinden yapılan bu yorumlara biraz taraflı da olsa Ben Forta'da katıldı. Forta, HTML'i ima ederek "sen web calışmalarını yapan buyulu bir şeysin" derken Flash icinde "sen web calışmalarını etkileyici yapan en yaratıcı ve muhteşem şeysin" dedi.Adobe'un Flash ve HTML savaşına karşı aldıkları bu ılımlı tutumun nedeni olarak Lynch'in de belirttiği gibi Adobe'un Flash ve HTML'in guclerini ortak kullanan bir proje uzerinde calışmaları gosteriliyor.
DH