Mandrake kurucusu web ile masaustu PC'nin bir potada eridiği geleceğin işletim sistemini duyurdu...

Ulteo, Madrake kurucusu Gaël Duval'ın bir projesi. Yaklaşık iki sene boyunca hakkında yapılan dedikodulardan sonra Duval ve takımı işletim sisteminin ilk beta surumunu yayımladılar. Vizyon: İnternet ve masaustu bilgisayarlarıni dijital hayatı kolaylaştıracak şekilde bir butun haline getirmek.

Ulteo KDE-Linux tabanlı yerel bir işletim sistemi ve bu sisteme denk olan fakat Ulteo sunucularından indirilen ve Java runtime ile doğrudan tarayıcı uzerinden calıştırılabilen bir sistemden oluşuyor. On yuklu olarak gelen bircok program sayesinde internete bağlı her bilgisayarda veya evinizde metinleri duzenleyebilir, fotoğraflara bakabilir veya muzik ve video dosyalarını calıştırabilirsiniz. Buna ek olarak Ulteo istediğiniz 10 kişiyi kendi cevrimici-masaustunuze davet etme ve boylece topluca bir proje uzerinde calışma imkÂnı sunuyor.

Ucretsiz surumu şu an icin 1 GB cevrimici hafıza sunuyor. Boyutu 10 MB'a kadar olan dosyaları sistemler arasında değiş-tokuş edebiliyorsunuz. Fakat bu iş icin sadece bir kullanıcıyı davet edebiliyorsunuz. MiniPremium (ayda 5 Euro), SilverPremium (ayda 10 Euro) veya GoldPremium (ayda 20 €) adındaki uc ucretli uyelikten birini secenler ise ekstra depolama alanı elde ediyor ve bazı sınırlamalar kaldırılıyor.

chip.com