Gecen yıl Turkiye'ye adım atan Yandex, hedef buyuttu. Turkiye'de şirketin beyni sayılan veri merkezlerini kuracaklarını soyleyen CEO Volozh, "Burası bizim icin buyuk bir pazar" dedi
Rus arama motoru Yandex, rakibi Google'ın Turkiye pazarındaki 'mutlak hakimiyeti'ne son vermek icin Eylul 2011'de kolları sıvadı. Yandex'in Turkiye planı bir anlamda Rusya'nın acık denizlere inme politikası gibi duşunulebilir. Cunku bugune kadar sadece Rusya, Ukrayna gibi kiril alfabesi kullanan ulkelerde faaliyet gosteren Yandex, Turkiye'yi diğer ulkelere acılmak icin bir 'test merkezi' olarak konumladı. İşte bu nedenle Turkiye'de elde ettiği yuz milyonlarca dolar kazancın vergisini İrlanda'da odediği icin Turk maliyesi ile yıllardır sıkıntı yaşayan Google gibi yapmadı. Anlayacağınız kacak gureşmedi ve Turkiye'de bir şirket kurarak kazancının vergisini burada odeyeceğini cumle aleme duyurdu.
TANITIMA 100 MİLYON DOLAR
Rusya'nın başkenti Moskova'da Yandex'in genel merkezinde Yandex CEO'su Arkady Volozh ile Yandex Turkiye Yonetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Yalcındağ, şirketin hedeflerini anlattı. Verdikleri bilgilere gore Turkiye 'test ulkesi' olduğu icin yatırım muslukları da sonuna kadar acılmış. Sohbette beş yıllık plan dahilinde sadece tanıtıma 100 milyon dolar ayırdıklarını oğreniyoruz. Bana gore tanıtımdan daha onemli yatırım ise datacenter (veri merkezi) olacak. Volozh, "Rusya dışında Finlandiya ve Hollanda'da kurulu olan veri merkezi projemizle ilgili Turkiye'de de calışma yapmayı planlıyoruz. Turkiye bizim oldukca onemli ve buyuk bir pazar. Bu yuzden Yandex'in beyni olarak tanımlayabileceğimiz veri merkezlerimizden birini burada kurma planımız var" diye konuştu.
HEDEFİMİZ İKİNCİ OLMAK
Volozh'un "Yuzde 99 pazar payı olan bir rakiple mucadele etmek icin elinizde bir sihirli değneğiniz var mı" sorusuna yanıtı ise "Verdiğimiz servisler" oldu. Volozh, Turkce icerikle geliştirdikleri ve ilerleyen tarihlerde art arda acıklamayı planladıkları servislerden soz etti. Bunları Turk kullanıcıların benimsemesinin Yandex icin sihir etkisi yapacağını anlattı. Bunun kendilerine cift haneli pazar payı getireceğine inanan Volozh, "Lider kim olursa olsun, pazar yuzde 60-30-10 olarak bolunuyor. Arama motoru olan Rusya, ABD, Cek Cumhuriyeti, G. Kore ve Cin gibi ulkelerin hepsinde durum boyle. Bizim de hedefimiz ikinci olmak" dedi.
KRİTİK EŞİK AŞILSIN ŞİRKET ALABİLİRİZ
4 bin calışanı olan Yandex, yakın zamana kadar kiril alfabesi kullanan Rusya, Ukrayna ve Beyaz Rusya'da faaliyet gosteriyordu. Moskova yazılım geliştirme merkezi olsa da şirketin Ukrayna ve ABD'de ofisleri var. CE O Arkady Volozh, Tayland ve Tayvan'da da satın aldıkları kucuk şirketlerle geliştirme yaptıklarını soyledi. Volozh, Turkiye'ye henuz getirmedikleri uygulamalarla ilgili olarak "Bunu Turkiye'de yapan şirketleri satın alabiliriz. Ancak once ulkedeki kritik 6 ayı aşmalıyız" diye konuştu.
YALCINDAĞ: O KAHVEHANEYİ İYİ BİLİYORUM
Doğan Grubu'ndaki gorevlerinden birer birer ayrılıp Yandex'in Yonetim Kurulu Başkanlığı'na gelen Mehmet Ali Yalcındağ, "Google, yıllardır pazarda tek olduğu icin 'yemekte patates var' dediğinde herkes onu yiyordu. Ama bizimle birlikte artık patatesin yanında et de olacak" diye konuştu. Yalcındağ, Turkiye'de arama motoru pazarındaki oyuncuların durumunu da ilginc bir ornekle acıkladı: "150 kiloluk kaslı biri, kahveye gittiğinde hemen cayı onune gelir. İşte o Google... Yan masada ise zayıf biri var, o da biziz. Fakat ben yerel olduğum icin o kahveyi cok iyi tanıyorum. Ve Google ne yaparsa yapsın, artık bize karşı atak yapmak zorunda." Yandex'in Turkiye'ye girişinin ABD'de de ciddi ilgi uyandırdığını soyleyen Yalcındağ, "Hisseleri Nasdaq'ta işlem goren şirket, hafta başında ilk yarı bilancosunu acıkladı. Bilancoyu inceleyen analistler, en cok Turkiye yatırımlarını sordu" dedi.
TRAFİK İCİN İBB İLE ORTAKLIK YAPACAK
Turkiye'de Yandex'in en guclu olduğu alan trafik bilgisi. Bu konuda Yandex kullanıcıları da kilit rol oynuyor. Cunku trafikteyken telefonundaki uygulamayı acan bir kullanıcı, uydu tanıma sistemi GPS sayesinde uyduya yer ve hız sinyali gonderiyor. Boylece kişinin bulunduğu yoldaki trafik hakkında veri toplanıyor. Bu şekilde uygulamayı kullananlar bilginin guvenilirliğini de artırıyor. Mehmet Ali Yalcındağ da bu konuda İstanbul Buyukşehir Belediyesi'ni (İBB) ziyaret ettiğini ve olumlu yanıt aldığını soyledi. Yalcındağ, "Zaten belediyenin verileri herkese acık. Ancak biz işbirliğiyle bunu daha da geliştireceğiz" diye konuştu. Volozh da trafik bilgisinin yuzde 80 filodan, yuzde 20 Yandex kullanıcılarının gonderdiği sinyallerle elde edildiğini anlattı.

kaynak