Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından Manisa'da duzenlenen 'Baba dostlarıyla vefa' buluşmasına katılan Cumhurbaşkanlığı Yuksek İstişare Kurulu uyesi ve 22. Donem TBMM Başkanı Bulent Arınc, "Ayrılmak isteyenler bizim insanlarımızdır. Hicbiri hakkında kotu bir şey soyleyemem. Bazı boşboğazların yaptığı gibi kotu sıfatlarla onları anamam. Eski liderlerin yaptığı gibi toparlayıcı olmalıyız, butunleştirici olmalıyız, herkesi kucaklamalıyız. Goreceksiniz o zaman kimsenin kafasından bolunme diye, ayrılık diye bir duşunce olmayacaktır. Siz bunları yaparsanız, birileri gitmeyi mutlaka kafaya koymuşsa sorumluluk onlarda olur. Neticesine de katlanırlar" dedi.
Manisa'da Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından duzenlenen 'Baba dostlarıyla vefa' buluşmasınakonuşma yapan Bulent Arınc, merhum Ekrem Pakdemirli ile birlikte siyaset yapamadıklarını ama birbirlerine rakip olduklarını anlattı.
[h=3]"CUMHURBAŞKANININ PARTİYLE İLİŞKİSİ DEVAM ETMELİ Kİ PARTİDEKİ GUCUNU KORUYABİLSİN"[/h] Eski siyasi sistemle yeni sistem uzerinde de değerlendirmelerde bulunan Arınc, "Bu yeni Cumhurbaşkanlığı Hukumet Sistemi gelirken Cumhurbaşkanı aynı zamanda partisiyle de ilişkisini devam ettirmeli dediği zaman Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan o zaman bize biraz garip gelmişti. Ama o siyasi tarihi cok iyi incelemiş. Dedi ki Ozal'ın da Demirel'in de Cumhurbaşkanı olduktan sonra partileri zaafa uğradı. Aynı zamanda cumhurbaşkanı aynı zamanda partiyle ilişkisi devam etmeli ki o parti de gucunu koruyabilsin. Bu tarihi bir gercek olarak onumuzde." şeklinde konuştu.
[h=3]"SİYASETİ YENİDEN YORUMLAMALIYIZ"[/h] AK Parti'nin kendini yenilemesi gerektiğini savunan Arınc, "Şimdi Turkiye, 17 yıldan beri tek başına iktidarda olan bir parti kendi icinde bir yenilenmeye ihtiyac duyuyor. Son sonuclara bakarak artık yeniden guclu bir teşkilat olmalıyız, siyaseti yeniden yorumlamalıyız. İcerideki ve dışarıdaki sorunlarımızı tekrar ilk gunku aşkla yeniden Bismillah diyerek cozmeye calışmalıyız diyorlar. Kolay olmadığını biliyorum cunku daha buyuk bir sıkıntı var." dedi.
[h=3]"PARTİNİN BUTUNLUĞUNU KORUMAK LAZIM"[/h] Turkiye siyasetindeki parti kurma girişimleriyle ilgili konuşan Arınc, "Bu partiden bir kısım insanlar ayrılarak yeni bir parti kurma hevesine girdiler. Partinin butunluğunu korumak lazım. Partinin gucunu eskisinden daha iyi hale getirmek lazım. Ayrılmalar hicbir zaman faydalı olmadı. Rahmetli Demirel'in Demokratik Parti'nin kuruluşu sırasında bir cabanın icerisine giren milletvekillerine yeminli grubun nasıl engel olduğunu soylerler ve rahmetli Demirel o partinin bizden ayrılmasına engel olmalıydı, bolunmemeliydik, parcalanmamalıydık dediğini biliyorum. O gunden sonra Doğru Yol Partisi hicbir zaman tek başına iktidar olamadı. 65'ler, 69'lar hayal oldu." ifadelerini kullandı.
[h=3]"ANA GOVDEYİ YIPRATMAMAK LAZIM"[/h] Partilerin ana govdesinin yıpratılmaması gerektiği soyleyen Arınc, "CHP icinde de ayrılıklar oldu, ancak Ecevit toparlayabildi. O gittikten sonra başka hizipler cıktı. Şimdi biz Sayın Bakanım gibi AK Parti'de siyasete karar verdik, eminim icinizdeki bazı arkadaşlar da boyle karar vermiştir. Yani ben burada ANAP'lı sıfatıyla değil, ANAP'tan daha sonra başka tercihlerde bulunmuş insanlar olarak goruyorum. Hepinizin de tercihine saygı duyuyorum. Ama size de bize de duşen gorev şudur. Bu ana govdeyi yıpratmamak lazım." şeklinde konuştu.
[h=3]"PARTİDEN AYRILANLARI BAZI BOŞBOĞAZLAR GİBİ KOTU SIFATLARLA ANMAM"[/h] AK Parti'nin Turkiye icin bir sigorta olduğunu ifade eden Arınc, "Ayrılmak isteyenler bizim insanlarımızdır. Hicbiri hakkında kotu bir şey soyleyemem. Bazı boşboğazların yaptığı gibi kotu sıfatlarla onları anamam. Biz onlarla birlikteydik. Butun başarılarda onlar vardı ama şimdi bir fitne koptu icimizden ve bizden ayrılmak istiyorlar. Biz bize yakışanı yapmalıyız. Eski liderlerin yaptığı gibi toparlayıcı olmalıyız, butunleştirici olmalıyız, herkesi kucaklamalıyız. Herkese vefa borcumuz olduğunu hatırlamalıyız. Goreceksiniz o zaman kimsenin kafasından bolunme diye, ayrılık diye bir duşunce olmayacaktır. Siz bunları yaparsanız, birileri gitmeyi mutlaka kafaya koymuşsa sorumluluk onlarda olur. Neticesine de katlanırlar. Ama halk şunu bilmeli. Bu partide lider ve cevresi her şeyi yaptı partinin butunluğunu korumak icin ama buna rağmen gittiler. O zaman goreceksiniz arkalarına takılan 3-5 kişiden fazlası olmaz." diye konuştu.
[h=3]"AK PARTİ DOĞRU İŞLER YAPMALI"[/h] AK Parti'nin icindeki fitnelerden kurtulması gerektiğini kaydeden Arınc, "Rahmetli Pakdemirli'nin bize hatırlattığı sadece siyasi tecrubeler olmalı. Kazandığımız gunler oldu, kaybettiğimiz gunler oldu, gozyaşı doktuğumuz gunler oldu, sevincten havaya uctuğumuz gunler oldu. Turkiye'de hicbir iktidar 10 yıldan fazla omurlu olmamıştır, AK Parti'nin başbakanı o zaman icin soyluyorum neredeyse 14 yılı tamamladı. Şimdi 17 yılın icerisinde 'eh, mahkeme kadıya mulk değil, bu kadar da yeter' diyenleriniz olabilir. Peki, gucsuz olursak Turkiye bundan kazanacak mı kaybedecek mi? Ben kaybedeceğini duşunuyorum. O zaman tek şartımız var AK Parti doğru işler yapmalı, memlekete daha cok hizmet etmeli, birlik ve butunluğunu korumalı, herkesi kucaklamalı." dedi.
[h=3]"FİTNE UNSURLARINDAN TEMİZLENMELİ"[/h] "Herkesi birbirine duşman eden fitne unsurlarından temizlenmeli" diyen Arınc sozlerini şoyle tamamladı: Biz Turkiye'de tekrar bir altın donem yaşamalıyız. 2 bin dolardan 12 bin dolara yukselmiş milli gelir, 16 milyar dolardan 160 milyar dolarlara cıkmış ihracat, 2023 rakamları belki biraz uzağımızda kaldı ama yeniden silkinerek, toparlanarak Turkiye'nin maddi manevi kalkınmasında cok guzel noktalara gelebiliriz diye duşunuyorum."
[h=3]NE OLMUŞTU?[/h] 3 Eylul'de AK Parti MKYK toplanmış burada alınan kararla eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Selcuk Ozdağ, Ayhan Sefer Ustun ve Abdullah Başcı'nın tedbirli olarak partiden kesin ihrac istemiyle Merkez Disiplin Kurulu'na sevkine oy birliğiyle karar verilmişti.
Bu karardan bir hafta sonra da Davutoğlu, Beysukent'teki calışma ofisinde duzenlediği basın toplantısında ekibiyle birlikte iktidar partisinden istifa ettiğini, ""AK Parti'nin tabanını kendi genel başkanını ihrac edildiğini gorme uzuntusunden kurtarmak icin yıllarca alın terimizi ve fikir emeğimizi verdiğimiz partimizden istifa ediyoruz." diye duyurmuştu. İstifa sırasında da Davutoğlu'nun yanında Selcuk Ozdağ, Ayhan Sefer Ustun, Abdullah Başcı, AK Parti eski İstanbul İl Başkanı Selim Temurci ve eski Ankara İl Başkanı Nedim Yamalı yer almıştı.
Bu istifalardan sonra da cok sayıda eski parti yoneticisi ve eski vekil AK Parti'den istifa etmişti.