Nissan'ın tam elektrikli otomobili LEAF uzun suredir otomotiv dunyasının gundeminde olan bir model.2010'un En Yeşil Otomobili secimlerinde de 5 finalist arasına giren başarılı modelin seri uretimine sonunda başlandı.Başarılı Japon firmasının Oppama fabrikasında uretimine başlanan LEAF, bu Aralık ayında Japonya ve Amerika'da satışa cıkarılacak. Uzun suredir satışa cıkarılması beklenen modelin cok sayıda on sipariş aldığı belirtiliyor ve onemli satış rakamlarına ulaşması bekleniyor. Nissan, LEAF uretimi icin Oppama fabrikasını da tamamen elden gecirmek zorunda kaldı. Montaj alanında; geleneksel icten yanmalı motorlu otomobillerin yakıt tanklarının montajının yapıldığı bolumde buyuk değişiklikler yapılarak; bu bolum yuksek teknolojili 24 kilowatt-saat enerjili batarya paketinin LEAF'e montajına uygun hale getirildi. Ayrıca geleneksel otomobillerin motorlarının montajı yapılan bolum de elden gecirilerek elektrik motorunun montajı icin gereken teknolojik sistemler kullanıma hazır hale getirildi.Oppama fabrikasının yıllık 50.000 LEAF uretebileceği belirtiliyor. Ancak uretim hacminin arttırılabilmesi icin uretim sadece Oppama fabrikasında gercekleşmeyecek. En gec 2013 yılına kadar Smyrna ve Sunderland fabrikalarının da LEAF uretimine uygun hale getirilmesi planlanıyor.Nissan LEAF'in uretim aşamalarını buradan izleyebilirsiniz.
DH