Bursa'da Tayfun Erturk, mezarını sık sık ziyarete gidemediği annesini ruyasında gorunce, guneş enerjisiyle calışan uzaktan kumandalı DuaMatik adını verdiği cihazı tasarladı.
[h=3]"OĞLUM BİZ DUAYA MUHTACIZ"[/h] İnegol ilce merkezinde oturan 50 yaşındaki Tayfun Erturk, 6 aylık bir calışmayla 'DuaMatik' adını verdiği cihaz tasarladı. Erturk cihazı, 2009 yılında 22 gun arayla yaşamını yitiren annesi Cemile ve babası Mehmet Erturk'un mezarının da bulunduğu, Şehitler Mahallesi Mezarlığı'namonte etti. Anne ve babasının mezarına gidemediği icin boyle bir cihaz tasarladığını belirten Tayfun Erturk, Turkiye genelinde hali hazırda bu cihazın orneğinin olmadığını belirtti. Tayfun Erturk, "2009 yılında once annemi, 22 gun sonra ise babamı kaybettim. Bu benim icin buyuk bir yıkım oldu. Depresyondan uzun sure cıkamadım. Annem ve babamın kabirleri Şehitler Mahallesi Mezarlığı'nda. Ben İnegol merkeze taşındığım icin her gun mezarlarına gidemiyorum. Son aylarda ruyalarıma giren annem, 'Oğlum bizler burada duaya muhtacız, sen de yoksun' gibi sozler soyleyince buyuk uzuntu duydum. Boyle bir cihaz yapmak istedim" dedi.
[h=3]"GUNEŞ ENERJİSİYLE CALIŞIYOR"[/h] DuaMatik ismini verdiği cihazı yaklaşık 6 aylık bir calışma sonucunda yaptığını aktaran Erturk, "Guneş enerjili sistemle calışan bir cihaz. Perşembe akşamları otomatik olarak dua okumaya başlıyor. Yuksek hoparlor sistemiyle tum mezarlıktan duyuluyor. Yasin ve diğer sureleri okuyup 15 dakika icinde kapanıyor. Haftada bir gun dua okuyor. Oncelikle annem ve babam icin duşunmuştum, ama sonra tum mezarlığı kapsaması icin buyuk bir sistem kurdum. Burada cunku ismi unutulmuş şehitlerimiz, evliyalarımız da var" diye konuştu.
[h=3]"SERİ URETİME GECEBİLİRİM"[/h] Cihazı geliştirmek istediğini belirten Erturk, "Eğer talep olursa herkese cihaz konusunda yardımcı olurum. Seri uretime gecebilme noktasında calışmalarım olacak. Ben şu an işsizim. Maddi imkanım olmamasına rağmen bu projemi bitirdim. Bununla vicdanen rahatım. Huzurlu uyku uyuyorum. En azından burada annem, babam ve tum ismi unutulmuş insanların ruhları icin boyle bir cihazı yapmak beni onurlandırdı. Bu cihaz yaklaşık 4 bin TL'ye mal oldu. Guclu bir sistem. 20 bin metrekare alan icerisine yayılan bir ses seviyesi var" ifadelerini kullandı.
[h=3]"TEK KİŞİLİK HELİKOPTER PROJEM VAR"[/h] Farklı bir projesinin daha olduğunun altını cizen Erturk, "Tek kişilik helikopter projem var. Bunla alakalı calışmalarım var. TUBİTAK, KOSGEP gibi kurumlarla paylaştım. Projemin prototipi icin 70 bin lira kaynak gerekiyor. Bu kaynağı sağlamak icin arayışlarım devam ediyor. Bu konuda sponsorlardan destek bekliyorum" dedi.
Haberin videosu icin tıklayınız