Duzenli bisiklet egzersizi, mutluluk hormonunu harekete geciriyor.

Duzenli yapılan bisiklet egzersizinin, beynin endorfin adı verilen mutluluk hormonunun salgılanmasını sağladığı bildirildi.

Selcuk Universitesi (SU) Meram Tıp Fakultesi Spor Fizyolojisi Bilim Dalı Başkanı ve Spor Hekimliği Anabilim Dalı Oğretim Uyesi Prof. Dr. Hakkı Gokbel, duzenli yapılan bisiklet egzersizinin dayanıklılık antrenmanı yerine gectiğini, bunun da beyin tarafından endorfin adı verilen mutluluk hormonunun salgılanmasına yol actığını belirtti.

Bu hormonun kişinin kendisini daha iyi hissetmesini, ağrılarının ve endişe hissinin azalmasını, dolayısıyla da kişinin kendisini mutlu hissetmesini sağladığını ifade eden Gokbel, ''Mutluluk hormonunu salgılatacak egzersizlerin 30-45 dakikalık sureyle olması gerekli ve bu egzersiz duzenli şekilde haftada en az 3 gun yapılmalı. Bu yapılırsa salgılanan mutluluk hormonu daha da fazla olur'' dedi.

GUNDE YARIM SAAT

Gokbel, bisiklet egzersizinin yemekten en az 2,5-3 saat sonra yapılması gerektiğini vurgulayarak şunları kaydetti:

''Yenilen yemek cok yağlı ve proteinli olmamalı. Mumkun olduğunca sıvı ve karbonhidrat acısından zengin bir menu olmalı. Yani yemeğin ağır olmaması ve yemekten sonra bir sure beklenilmesi gerekli. Daha sonra 30-45 dakika boyunca konuşmayı engellemeyecek hızla bisiklet surulmeli. Bu egzersiz duzenli şekilde haftada 3 gun yapılırsa, bisiklet kullanan kişi, kendini daha iyi ve mutlu hisseder, yorgunluğu daha az olur.''

Bisiklet egzersizinin ağır kalp hastaları ve yeni ameliyattan cıkanlar icin uygun olmadığını belirten Gokbel, kalp hastalığı gibi ağır kronik rahatsızlığı bulunanların bisiklet egzersizine hekim kontrolunde başlamaları gerektiğini soyledi.
__________________