Avrupa Nukleer Araştırma Merkezi'nde (CERN) yapılacak olan ve kozmosun sırlarını cozeceği iddia edilen 'buyuk patlama' icin sayılı gunler kaldı. Proton ışınlarının birbiriyle buyuk bir enerjiyle carpıştırılmalarının ardından, anlaşılması zor Higgs parcacığının ortaya cıkması bekleniyor.

Turk bilim insanlarının da gorev ustlendiği, cağın en buyuk buluşu olmaya aday CERN'de yapılacak 'buyuk patlamaya' uc gun kaldı. Fransa-İsvicre sınırında, yerin 100 metre altındaki dairevi yeraltı tunelindeki denemeler devam ediyor. Partikul carpıştırma hızı en yuksek seviyeye cıkartılarak, rekor kıran Buyuk Hadron Carpıştırıcısı (LHC), 30 Mart tarihine hazırlanıyor. CERN uzmanları, bu tarihte 'buyuk patlamayı' gercekleştirmeye calışacak.

CERN araştırmacılarının acıklamasına gore, kozmosu oluşturduğu duşunulen "buyuk patlama" 27 km uzunluğundaki dairevi yeraltı tunelinde yeniden oluşturulmaya calışılacak. Tunelde, 3.5 Tev (terraelektronvolt) gucundeki ışık huzmeleri ters istikametlerden gonderilerek carpıştırılacak.

CERN yetkilisi Benedetto Gorini, "Carpışma icin hazırız. Bu deneyi duşuk enerjilerde yaptık ve cok inanılmaz sonuclar elde etti. Ama yuksek enerjili bir parcacık carpışmasına ve sonuclarına hazırız. Buyuk beklenti icindeyim ve cok iyi sonuclar elde ederek yeni teoriler oluşturacağımıza inanıyorum." dedi.

Bilim adamları, "buyuk patlama" deneyinde kozmosun doğasını kavramaya yarayacak yeni parcacıklar gormeyi umuyor. Bir mikro saniye surecek carpışmada, temel element parcacıkları, atom cekirdeklerini oluşturmak icin birleşmeye başlamadan once meydana gelen "buyuk patlama" anındaki koşulların oluşturulması ongoruluyor. Uzmanlar, carpışma sırasında, ozellikle teorik fizikteki kutle kavramının temelini oluşturan veya kara maddenin neden yapıldığını anlamaya yarayacak Higgs parcacığının kanıtını goreceklerini umuyor.
__________________