Turkiye'nin farklı illerinden binlerce kişi, 255 yıl once donemin astronomi dehası İbrahim Hakkı Hazretleri'nin hocası İsmail Fakirullah Hazretleri'nin sandukasının başucunu aydınlatması icin yaptırdığı ve birkac yıl once UNESCO Dunya Mirası Listesi'ne eklenen "ışık hadisesi"ni izlemek icin Siirt'in Tillo ilcesine akın etti. O manevi ışığı goruntuleyebilmek icin telefonlara sarılan vatandaşlar duygulandırdı.
[h=3]TEKBİR GETİRDİLER[/h] Siirt Valiliğinin onculuğunde Tillo Kaymakamlığı ve Tillo Belediyesince organize edilen "Işık Hadisesi" etkinliği, ilce meydanında kurulan platformda Kur'an-ı Kerim okunmasıyla başladı. Turkiye'nin farklı illerinden binlerce kişinin geldiği alanda vatandaşların etkinliği izlemeleri icin meydana dev ekran kuruldu. Davetliler, saat 06.20'de sabahın ilk ışıklarıyla guneşin aydınlattığı turbeye yansıyan hadiseyi cıplak gozle izledi. Kimi vatandaşlar ise bu sırada tekbir getirdi. Etkinliğe protokol uyeleri ve cok sayıda yerli, yabancı vatandaş katıldı.
[h=3]"BENİM BURALARI GORMEM YETMİYOR"[/h] Işık hadisesini izlemek icin Ankara'dan geldiğini belirten Ahmet Kuşat Yazıcıoğlu, bu guzel anı 92 yaşındaki annesiyle beraber izlemeye geldiğini dile getirdi. Yazıcıoğlu, "Bu hayırlı ve nurlu sabah Ankara ve İstanbul'dan 39 kişi geldik. Gelenlerin tamamı burokraside ust gorevlerde bulunmuş kişiler. Makine kimya genel mudurunden buyukelciye Milletvekilinden Turkiye'ye bağlı başbakanlığa bağlı bircok kuruluştan kişiler. Annelerimiz, hanımlarımızla birlikte geldik. Daha once ışık hadisesine geldim cok etkilendim. Dedim ki benim buraları gormem yetmiyor. Batıdaki insanların buralara gelip de bu ulvi duyguyu yaşamalarını arzu ettim" dedi.
[h=3]"ŞUAN COK HEYECANLIYIM"[/h] Işık hadisesini gormek iicin İstanbul'dan geldiğini belirten Cağlayan Tandoğan, manevi atmosferi yerinde izlemek icin geldiğini soyledi. Tandoğan, "Fakirullah Hz.'lerinin turbesini ziyarete. Bugun ki ozel anı birlikte yaşamaya geldi. Şuan cok heyecanlıyım. Cunku iyi kotu bir fikir sahibi olmaya calıştım. Ama kendim yaşamayı cok istiyorum. İnşallah nasip olacak" diye konuştu.
[h=3]"COK OZEL VE GUZEL BİR ANDI"[/h] Zeynep Guneş adlı vatandaş ise, "Cok duygulandım. Cok ozel ve guzel bir andı. Cok mucizevi bir andı. Bir oğrencinin hocasına bırakabileceği en guzel bir andı buna şahit olduk. Cok guzeldi" dedi.
[h=3]IŞIK HADİSESİ[/h] 18. yuzyılda yaşamış onemli bir bilim adamı olan İbrahim Hakkı Hazretleri'nin 18. yuzyılın ortalarında zirvesinde olduğu astronomi bilgisini kullanarak kurduğu sistemle Guneş'in ekvatora dik duştuğu ve boylece gun ve gecenin eşitlendiği ekinoks gunleri 21 Mart ve 23 Eylul'de guneş ışınları, turbe icindeki hocası İsmail Fakirullah Hazretleri'nin kabri başına duşuyor. "Işık hadisesi" veya "Guneş hadisesi" olarak bilinen bu sistem, turbenin restore edildiği 1960'lı yılların başına kadar da calıştı.
Restorasyon sırasında turbenin orijinal yapısında değişiklikler olunca sistem calışmadı. Daha sonra yapılan calışmalarla sistem yeniden calıştırılmaya başlandı. Işık hadisesinin gercekleştiği turbe, bir buyuk ve iki kucuk kubbenin orttuğu iki oda, bir hol ile 8 koşeli ve 10 metre yuksekliğinde bir kuleden ibarettir. Her yıl gece ve gunduzun eşit olduğu 21 Mart ve 23 Eylul'de "ışık hadisesi" turbede gercekleşmektedir. İbrahim Hakkı Hazretleri, Tillo'nun 3-4 kilometre doğusunda bir tepe uzerinde harcsız taşlarla bir duvar yaptırır.
Halk arasında Kal'at-ul Ustad diye bilinen bu duvarın etkisiyle yeni doğan guneşin ilk ışınları turbenin tumunu golgede bırakırken, duvarda bulunan 40 ile 50 santimetre ebadındaki pencereden gecen guneş ışınları turbe kulesinin penceresine ve oradan da kırılmak suretiyle turbe penceresinden İsmail Fakirullah Hazretleri'nin sandukasının başucunu aydınlatmaktadır.
İbrahim Hakkı Hazretleri, bu sistemle ilgili olarak, "Yeni yılın ilk guneşi eğer hocamın başucuna duşmezse ben o guneşi neyleyim" diyerek hocası İsmail Fakirullah Hazretleri'ne karşı olan saygısını gostermektedir.
Kaynak: İHA