General Mobile Turkiye Genel Muduru Muzaffer Golcu, yerli uretim cep telefonuna beklediklerinin uzerinde ilgi gosterildiğini belirterek, ''5 bin yerli uretim cep telefonunun yarısı 1 haftada bayilerde satıldı. Stoklarımızda da hic yerli uretim cep telefonu kalmadı. Yerli uretim cep telefonu ithal modellerin onune gecti'' dedi.

AA muhabirine acıklama yapan Golcu, daha once Cin'den ithal edilen ''DST 500'' model cep telefonunun uretimine, GencCell İletişim ile Anel Grup ortaklığında Turkiye'de başlandığını hatırlattı. Yerli uretim cep telefonunun on calışma ve test surecinin 1,5 ay surduğunu anlatan Golcu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan olumlu rapor alınmasının ardından uretime başladıklarını dile getirdi.
AnelEs tesislerinde 1 haftada ''sıfır hata'' ile uretilen 5 bin cep telefonunun 17 Martta satışa sunulduğunu belirten Golcu, şunları kaydetti:
''DST 500 modelini şu anda 81 ilde 3 bin noktada satıyoruz. 1 haftada urettiğimiz 5 bin telefonun yarısı 1 haftada bayilerde satıldı. Vatandaşlar, yerli uretim cep telefonuna beklediğimizin ustunde ilgi gosterdi. İnsanlar 'yerli malı cep telefonu istiyoruz' diye telefon almaya geliyor. Bayiler bu talep uzerine elimizdeki tum telefonları istedi. Şu anda bizim stoklarımızda da hic yerli uretim cep telefonu kalmadı. Yerli uretim cep telefonu ithal modellerin onune gecti.''
-2 MODEL DAHA URETİLECEK-
''DST 500'' modelinin yuzde 25 yerli katkı oranı ile uretildiğine dikkati ceken Golcu, şu anda gunde tek vardiya ile bin telefon uretme kapasitesine sahip olduklarını soyledi. Ayda ortalama 20-25 bin telefon uretmeyi amacladıklarını belirten Golcu, ''İki modeli daha uretmeye başladık. Nisanın ilk haftasında 'Q 100' modelinden 30 bin ve 'DST 800' modelinden 10 bin adet telefonunu uretime başlayacağız. Nisan sonu itibari ile bu modelleri satışa sunacağız. Bu modeller de daha once Cin'den ithal ediliyordu. Bu yıl sonuna kadar 350 bin yerli uretim cep telefonunu satışa sunmayı hedefliyoruz. 2011 hedefimiz ise 1 milyon adet telefonu yuzde 50 yerli katkı payı ile uretmek'' diye konuştu.
Cep telefonu pili ve şarj cihazı ureten bazı yerli firmalar ile goruştuklerini ifade eden Golcu, bu firmalar ile anlaşılması durumunda uretimdeki yerli katkı oranının yuzde 30'a cıkacağına dikkati cekti.
Turkiye'de satışa sunmadan once, 2 bin adet ''DST 500'' modelini Hırvatistan ve Sırbistan'a ihrac ettiklerini hatırlatan Golcu, ''Bu ulkelerdeki bayiler Cin malı telefon satmaktansa Turk malı telefon satmayı tercih ettiklerini soyluyorlar'' dedi.
-TELEFONUN OZELLİKLERİ-
Şarjı 3 gun kullanıma imkan sağlayan cift sim kartlı 'DST 500'' model telefonun ağırlığı 98 gram. Televizyon ozelliğinin yanı sıra FM radyo, GPRS, WAP, e-posta, bluetooth, java, 1,3 megapixel kamera ve video kayıt ozellikleri bulunan telefon, 2,4 inc ekranı ve harici anteniyle de televizyon izleme olanağı sağlıyor.
Hareketli ve sabit olarak televizyon izleme imkanı sunan DST 500, 279 TL'den satışa sunuluyor.

veteknoloji.com