
ABD Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), Dunya’nın 400 km uzerinde sebze yetiştirmeye hazırlanıyor.
NASA, Uzay’da sebze yetiştirmeyi amaclayan proje icin kolları sıvadı. Dunya’nın yaklaşık 400 km uzerinde gezinen Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) ozel bir ekip gonderecek olan NASA, yıl sonunda uzay sebzeleri yetiştirmeye başlayacak.
Vegetable Production System (VEGGIE) projesi kapsamında UUİ’ye gonderilecek astronotlar, ilk denemelerinde altı tane marul yetiştirecek. 28 gun boyunca pembe LED ışıkları altında buyuyecek olan marullar, bu surenin sonunda hasata hazır olacak.
Mashable sitesinin haberine gore, NASA’nın marul projesine ilham veren kişi, UUİ’de gecmişte iki defa gorev yapmış olan ABD’li asronot Donald Pettit. Pettit, uzay istasyonundaki denemelerinde bir kez bakla yetiştirmeyi başarmıştı.
YENİ SEBZELER BUYUTULECEK
NASA, VEGGIE projesi kapsamında hemen uzay sebzesi uretimine gecmeyecek. İlk hasatlar Dunya’ya gonderilecek ve burada bakteri ve hijyen acısından analizlerden gececek.
Uzay marulu denemesi başarılı olursa, bir sonraki denemede turp ve bezelye gibi sebzelere gecilecek. İleriki aşamalarda ise patatesten, astrıonotlar icin daha buyuk onem taşıyan tahılların yetiştirilmesi aşamasına gecilecek. Her sebze ve tahıl urunu ise farklı bir ilgi istediği icin denemeler titizlikle yapılacak. Orneğin patates buyutmesi ve saklaması kolay olsa da, buğday yetiştirme ve kullanma aşamasında ekstra donanım gerektirecek.
Uzay gorevleri ve gelecekteki uzun yolculuklar icin 3D yazıcılardan cıkan yiyecekleri kullanmayı duşunen NASA, VEGGIE projesinde yakın gelecek icin tasarruf sağlamayı ongoruyor.
Dunya’dan UUİ’ye yarım kilo gıda gondermenin maliyeti bugun 10 bin dolar civarında.
veteknoloji
__________________