Dunyanın en eski seyahat firması Thomas Cook iflas etti. Kultur ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy konuyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan, Turkiye'ye Thomas Cook aracılığı ile gelen İngiliz misafirlerin odemelerinin İngiliz hukumetinin guvencesinde olduğunu soylerken turistlerden ek ucret alan işletmelere ceza keseceklerini soyledi. Bakan Ersoy turizmciler icin ek bir kredi paketi uzerinde calıştıklarını ve paketin buyukluğunun yaklaşık 50 milyon euro olacağını sozlerine ekledi.
Bakan Ersoy'un acıklamalarından satır başları:
[h=3]"UYMAYANLAR HAKKINDA İŞLEM YAPACAĞIZ"[/h] Ozellikle İngiliz misafirler konusunda hassas olmalıyız. 22 Eylul dahil giriş yapmış olan İngiliz misafirler İngiliz kamu otoritesi garantisi altında. Yolculardan ucret talep edilmemesi gerekiyor. Bu kurala uymayanlar hakkında işlem yapacağız.
[h=3]"ZARAR GOREN İŞLETMELER İCİN KREDİ CALIŞMASI HAZIRLIYORUZ"[/h] Hızlı ve huzurlu şekilde ulkelere donmesine yardımcı olacağız. Otellerin yoğun alacağı var. Gece yarısı Berat Albayrak ile telekonferans yaptık. Perşembe gunu donuyor kendisi. Global operasyonlar belli olacak o zaman.
Turkiye'deki turist sayısı 80 bini bulabilir. Zarar goren işletmeler icin acil bir kredi calışması hazırlıyoruz. Sektorun kullanımına acacağız. Cok buyuk bir aksaklık yaşanmadı. Ben Antalya'ya geciyorum bu akşam.
[h=3]50 MİLYAR EUROLUK KREDİ DESTEĞİ[/h] Kontrollu bir şekilde yolcunun tahliyesi yapılıyor. Sezonda 700 bin yolcusu vardı. Onumuzdeki sezonda yeri doldurulur. Bizim turizm geliştirme ajansıyla birlikte munferit tanıtıma ağırlık vermemiz gerektiğini belirtmiştim.
50 milyon euro civarında olur kredi diye duşunuyorum. Sektorle de konuşacağız kullanım bicimlerini. Herkes kullanacak diye bir şey yok. Sadece Thomas Cook endeksli calışmayanlar var.